Търсене
Close this search box.

Как да не забравим английския – няколко трика

Как да не забравим английския език: няколко трика

 След като сте положили толкова много усилия, средства и време в изучаването на английски език, ще бъде наистина жалко малко по малко да ви се изплъзне. В същото време накъдето и да се обърнем, всеки говори английски език: на работното място, по телевизия, радио, когато сме в чужбина и то не само в Англия… Все пак притеснението, че не го практикувате достатъчно и започвате да позабравяте думи, изрази и все по-често се чудите как е по-правилно да се каже нещо, е сигнал, че трябва да предприемете мерки.

Не оставяйте английският език да ви се изплъзне

Едно от най-лесните и приятни занимания, които със сигурност ще ви помогнат да съхраните нивото си и дори да го подобрите е да слушате предпочитани от вас песни на английски език. Ако се затруднявате с разбирането им, можете да потърсите текстовете в интернет и да ги четете докато върви музиката. Повярвайте това е идеално упражнение за поддържане на речника ви активен.

Четете на английски език

Интересуват ви новини от света или пък ви е нужна информация за нещо конкретно? Не търсете по навик в търсачките с ключови думи на български, напишете такива на английски език. Благодарение на онлайн речниците няма дори да губите време, ако не знаете някои думи или пък се съмнявате в значението. Това е идеално упражнение не само за поддържане нивото на английски език, но и за обогатяване на речника ви с нови думи. Ако пък започнете да четете и книги на английски език, със сигурност ще ви се наложи да бъдете и по-последователни и постоянни в четенето, стига книгата да ви се струва достатъчно увлекателна. Ще ви издадем и още един малък трик: четете на глас, така ще тренирате и произношението си.

Ако все още не се чувствате готови да захванете книга на английски? Опитайте с двуезични книги, в които едната страница  е на английски, а съседната до нея е в превод на български. Това е идеално упражнение, независимо на какво ниво е английският ви език.

Гледайте филми на английски

Не си казвайте веднага: „Нищо няма да разбера“. По-скоро докато не опитате, няма да разберете колко знаете, често крайният резултат надхвърля очакванията. Не е нужно да надничате непрекъснато към субтитрите, отпуснете се и слушайте. Гледането на филми е един от най-добрите съвети, които можете да получите, когато става дума за поддържане на английския език с цел да не забравите наученото.

Говорете с хора, за които английският език е майчин

Знаем, че това страхотно упражнение всъщност има един единствен недостатък, а именно че не се намират кой знае колко много англичани или американци в България, с които да си побъбрите за това или онова. В случая като спасителен пояс може да се окажат различните видове чатове. Ако имате англоговорящи приятели извън страната, не отлагайте чата с тях. Така не само ще съхраните добрите си отношения, но и ще ви се наложи да мислите и пишете правилно на английски, а какво по-добро упражнение от това!

Друга алтернатива е учебната система „Clockwise“,  насочена към подобряване на уменията за говорене. За да не забравите английския или подобрите нивото си можем да ви посъветваме да посещавате нашия Курс, опиращ се на системата „Clockwise“, чиято основна цел е подобряване на разговорния английски език.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

Изпратете бързо запитване