Как да научите неправилни глаголи в английския език

Как да научите неправилни глаголи в английския език - изображение

Обикновено глаголната система в един език създава най-много трудности на изучаващите го. Като цяло това е една от най-сложните части във всеки език. Добрата новина е, че когато говорим за английски, можем спокойно да отдъхнем с облекчение. Разбира се, че и тук има какво да се научи, но най-голямото затруднение, което ще имате е да научите така наречените неправилни глаголи.

Неправилни глаголи – какво представляват

Накратко в английския глаголите се делят на два вида – правилни и неправилни, според начина по който образуват минало време и минало причастие.
Няма да се спираме обстойно на правилните, но е нужно да започнем с тях, за да видим разликата с неправилните. 

Правилни са тези глаголи, които следват прости правила при спрежението си. Най-общо казано при тях минало време и минало причастие се образуват с добавяне на -d или -ed към инфинитива. В зависимост от това дали думата завършва на гласна или съгласна и коя точно, при поставянето на -d или -ed може да има още промени в края й, които не са трудни за запомняне. Като цяло правилните глаголи следват твърди правила при спрежението си за разлика от неправилните.

Колко неправилни глаголи има на английски език

Общият им брой е над 400, но в ежедневието активно се използват около 150 от тях, а това значително улеснява задачата с научаването им. Както вече казахме те не следват правила при образуването на формите си. При някои от тях трите форми се различават една от друга само по една буква, при други са напълно еднакви, а при трети доста различни.

Популярни неправилни глаголи

Със сигурност няма да изброим всичките 150, но ще се опитаме да дадем онези, без които трудно ще може да се изразите дори неформално в ежедневието.

 

ЗНАЧЕНИЕ PRESENT PAST PAST PARTICIPLE
събуждам се awake awoke/awaked awaked/awoken
съм be was/were been
ставам become became become
започвам begin began begun
чупя break broke broken
нося, донасям bring brought brought
купувам buy bought bought
мога can could could
избирам choose chose chosen
идвам come came come
правя do did done
пия drink drank drunk
карам drive drove driven
ям eat ate eaten
чувствам feel felt felt
намирам find found found
взимам get got got
давам get got got
отивам go went gone
имам have had had
чувам, слушам hear heard heard
знам know knew known
уча learn learned learned
оставям, позволявам let let let
лежа lie lay lain
плащам pay paid paid
чета read read read
казвам say said said
виждам, гледам see saw seen
сядам sit sat sat
говоря speak spoke spoken
взимам take took taken
казвам tell told told
нося (за дрехи) wear wore worn
печеля win won won
пиша write wrote written

Как да ги научите по-бързо и ефективно

Най-добрата препоръка тук е – учете наизуст. Когато учите нов неправилен глагол отделете време за да наизустите трите му форми. Ето още няколко трика, които може да пробвате:

 • вкарайте някакъв ритъм в повтарянето, който ще помогне на мозъкът ви да възприеме думите, а както всички знаем – комбинацията с музика често помага;
 • пишете и произнасяйте едновременно. Това важи за всички думи, но когато учите неправилен глагол трябва да го правите и в трите му форми;
 • ползвайте онлайн помагало за неправилни глаголи. Да това са онези познати таблички, но когато са онлайн често имат и опция да чуете как звучат трите форми. А това понякога може да е от решаващо значение за смисъла;
 • учете в примери. Да този съвет също е универсален, защото смисълът винаги се учи по-лесно в свързан текст. Например, напишете примерна фраза с всяка една от формите. Това не само ще ви помогне да ги запомните, но ще запомните и израз готов за употреба в разговор;
 • учете по групи. Ако все пак да следвате някакъв ред докато учите ви улеснява, може да пробвате да ги групирате. Въпреки че не се подчиняват на правила при спрежението си, неправилните глаголи могат да се разделят в няколко групи, например:
  • еднакви в трите си форми
  • напълно различни в трите си форми
  • разлика само в една буква
  • еднакви 2 форми – за минало време и минало причастие
 • използвайте мнемоника. Например героинята Лавендър от Хари Потър наричаше Рон Уизли „Won-Won“, каквито са и формите на глаголът „win“.

 

Единствения начин да разберете кой глагол е правилен и кой не е като разберете как се спряга. Затова когато учите нов глагол първо проверете спрежението му. Ако все пак неправилните глаголи ви затрудняват винаги може да разчитате на помощ и съвет от преподавателите на Езикова школа “Омега”. А ако им се доверите, бързо и лесно ще усвоите най-честите неправилни глаголи с подходящи примери и упражнения. Разгледайте онлайн обученията по английски език или курсовете по разговорен английски и се обадете за повече информация!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg