Как да научим английски бързо?

Как да научим английски бързо

Това е един от най-честите въпроси, които нашите курсисти задават при записването си. Отговорът трудно може да бъде изчерпан с едно изречение. Затова се опитахме да съберем най-полезните съвети и насоки, които ще ви помогнат да напреднете в изучаването на езика бързо и лесно.

Определете целите си

Когато стартирате с уроците по английски, е важно да определите точно за какво ви е нужен езикът. Целта до голяма степен определя и подхода в обучението. Не е все едно и също дали учите за удоволствие и обща култура или искате да живеете, работите или учите в чужбина.

Определете нивото

Преди да стартирате с часовете трябва да определите точното ниво на вашия английски в момента. Това ще ви помогне да работите систематизирано в заглаждането на пропуските и надграждането на знанията. Когато говорим за нива обаче, е добре да сте наясно и с това колко са нивата според Европейска езикова рамка и какви езикови умения ви гарантира усвояването на всяко от тях. Така, при правилно определена цел, ще концентрирате усилия само в онова, което ви е необходимо и полезно. Ето кратък обзор на нивата:

  • А1 – Имате ограничен капацитет от думи, използвате проста граматика и прости изречение, за да опишете познато място, хора или за да общувате при необходимост.
  • А2 – Можете да разбирате и употребявате най-често използваната лексика, да четете елементарни текстове, статии и други неща от ежедневието като разписания например. Можете да общувате в ежедневни ситуации и да обменяте информация по познати дейности.
  • В1 – Разбирате основната информация от радио- и телевизионни предавания и текстове, съдържащи ежедневна и професионална лексика. Можете да се справите с повечето ситуации при пътувания или ежедневния живот, използвайки английски език.
  • В2 – Разбирате когато слушате или четете дълги изложения със сравнително сложна лексика и аргументация. Може да общувате леко и непринудено по широк кръг от теми, както говоримо така и писмено.
  • С1 – Разбирате дълги изказвания дори, когато логическите връзки в тях само се подразбират. Долавяте стилистичните нюанси в сложни литературни текстове. Използвате езика гъвкаво и ефикасно за социални и професионални контакти и можете сами да създавате добре структурирани текстове.
  • С2 – разбирате с лекота всякаква реч и текстове и можете да участвате без затруднения в дискусии от различен характер. Изразявате свободно всички нюанси на мисълта си и владеете свободно разговорни и идиоматични изрази.
    За повече подробности може да разгледате тук – https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/anglijski-ezik/grupovi/

Не пренебрегвайте граматиката или думите

Английският език днес е особено популярен навсякъде. Ежедневният ни досег с него често ни кара да пренебрегваме някои от компонентите му като не особено важни.  Това, че дори без да сте учили, разбирате елементарни думи и фрази, в никакъв случай не значи, че сте готови например да стартирате с второ ниво – А2. Граматиката трябва да се изучава системно и с натрупване. Ако нямате здрава основа, няма върху какво да надграждате и подобни усилия рано или късно са обречени на пълен крах.

Но в същото време не бива да се фокусирате и само върху граматиката и да загърбвате новите думи. Дори да знаете перфектно всичко за времената и словореда, ако не владеете достатъчно думи няма да може да изразите дори елементарни свои мисли.

Слушайте и говорете от самото начало

Дори да сте абсолютно начинаещ, не се стъписвайте, когато вашите преподаватели заговорят на английски още в първия час. Те със сигурност ще се постараят да разберете онова, което ви преподават. Но дори и да не разбирате всичко от казаното на английски, това ще ви помогне да свикнете с езика и неговите обичайни конструкции и словоред. Това ще ви помогне в бъдеще, когато сами започнете да структурирате изречения. Затова възползвайте се, а защо не и сами да тренирате слушайки радио или телевизия вкъщи.

Правете същото и с говоренето. Забравете притеснението, просто говорете. Да, всички знаят, че нямате достатъчен капацитет от думи или граматика и най-вероятно ще грешите много. Но ако започнете в самото начало, ще преодолеете страха, а в последствие и езиковата бариера. Освен това, докато пробвате и грешите, множеството повторения и поправки ще помогнат на мозъка ви да запамети вярното. След това ще ви е много по-лесно да говорите без непрекъснато да мислите за точното време или словоред – вие просто ще го правите по инстинкт.

Отделяйте време

Ако сте решили да научите езика, приемете тази задача сериозно и й отделете необходимото време. Не може да очаквате, че само посещенията в час са достатъчни, за да напреднете. Създайте си система за работа в къщи, например – по един час всеки ден, и не допускайте отклонения. Дисциплината е важна за бързия резултат. Колкото повече време отделяте за езика, толкова по-бързо ще напреднете.

Накратко – поставете си ясна цел и я следвайте без да губите усилия в неща, които са извън нея. Например, ако целта ви е да говорите и разбирате на средно ниво, за да се чувствате по-комфортно при пътувания или случайни срещи с чужденци – изберете за цел ниво В1 и го допълнете с разговорен курс, който да ви помогне да използвате наученото. Не тръгвайте към по-горно ниво преди да сте затвърдили уменията си в настоящото.

Ако искате да учите или да работите в чужбина, ви е необходимо минимум В2 или С1. Учете систематизирано и не пренебрегвайте нито един компонент на езика, защото няма да можете да се постигнете целите си, ако не можете да говорите, пишете или разбирате добре.

А колко бързо може да стане това, зависи изцяло от вас. Колкото повече време отделяте, толкова по-бързо ще напредвате. Но внимавайте, ако прекалите ще получите обратния ефект. Затова намерете начини да направите занимания с английски приятни – слушайте радио, гледайте филми, четете книги или се регистрирайте в чуждестранен форум, който е свързан с ваше хоби. Ако си падате например по фотографията, там ще може на воля да упражнявате езика докато обсъждате любимата си тема.

Но не забравяйте – всяко пътешествие започва от първата крачка. А ние сме тук, за да ви помогнем да я направите.

Какви са курсовете по английски, които предлагаме, може да видите тук https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/anglijski-ezik/ или да се свържете с нас – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg