Как да избегнете основни грешки при изучаване на английски?

Как да избегнете основни грешки при изучаване на английски език

В друга наша статия „Често допускани грешки от изучаващите английски език“  обърнахме внимание на 5 основни грешки, допускани масово от изчуващите английски език. Сега е ред да наблегнем и на някои изключения, в които „се препъват“ и самите англичани. Нямате нищо против да говорите английски език, като излезли от Оксфордския университет, нали 😉

Единствено или множествено число?

На всеки може да се случи да забрави едно „s“ в края на думите, въпреки че са в множествено число. От друга страна обаче стои фактът, че някои думи в английския език правят изключение и съществуват само в единствено или само в множествено число, а може и да имат една и съща форма за единствено и множествено число. Вижте примерите по-долу!

  • Думи в английския език, които не получават „s“ в края на думата: advice, management, accomodation, administration.
  • Много думи в английския език са неброими и нямат форма за множествено число: sheep (овца/овце), deer (елен/и), swine (свиня/свине), fish (риба/и)
  • Думи в английския език, които съществуват само в множествено число: clothes (дрехи), stairs (стълби), shorts (къси панталони), trousers (панталон/и), jeans (джинси), scissors (ножица/и), pyjamas (пижама/и).
  • Думи в английския език, които съществуват само в единствено число и глаголът, с който се спрягат е в единствено число: news (новини), money (пари), furniture ( мебели), progress (прогрес/и).

Примери:

  • “Here is the news: it’s usually bad – and that’s bad for us.
  • “Money is not everything.”
  • “Economics is a science concerned with the production, distribution and consumption of goods and services.”

People“ в английския език се съчетава с „are“ и е множествено число за “person”.

Думата people в английския език означа хора, тоест както в българския език е в множествено число. Не се подвеждайте от това, че не завършва с някое от окончанията за множествено число: -s, -es, ies и не се изкушавайте да прибавите към него глагола „is“

Правилото е: People + „are“.

Пример: People are dancing in the streets.

Кога в английския език се ползва „mistake“ и кога „error“

Mistake обикновено се използва за случаи, когато е допусната неволна грешка или грешка, която може да се поправи. Използва се в по-неформални разговори.

Пример: „Coming to this place was a big mistake. We only wasted our time.“

Error се използва, когато грешката е допусната от незнание, както и при нарушаване на правила.

И след това уточнение, сме сигурни, че ще допускате все по-малко грешки, когато ползвате английски език. И ако все пак се случи, то грешките ще са от неволните (mistakes), а не допуснати от незнание (errors).

Още няколко трика за безгрешен английски

  • На първо място, не се изкушавайте да ползвате дълги изречения. Изразявайте се кратко и стегнато. Това е правило №1, за да ви разберат и другите без проблеми.
  • Четете оригинални текстове на английски език. Подберете теми, които ви се струват интересни или полезни.
  • За да говорите правилно, е нужно и да слушате повече. Не забравяйте да си пускате интересни предавания или новини на английски език, дори и по 10 минути на ден.

Ако имате възможност, запишете се на курс по разговорен английски, където директно ще бъдете коригирани при допусната грешка. Със сигурност ще подобрите и произношението си, а понякога точно в него се крие разковничето за безпроблемно разбиране на това, което казвате.

Прочетете още:

Какво и как да поръчаме на английски език

Какво трябва да знаете за английския хумор

Няколко стъпки към по-добър разговорен английски

Да поговорим за любовта на английски език

Как филмите ще подобрят английския ви език?

 

 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg