• +359 878 566 537
 • 02/423 21 21

Как да избегнете основни грешки при изучаване на английски?

Как да избегнете основни грешки при изучаване на английски език
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

В друга наша статия „Често допускани грешки от изучаващите английски език“  обърнахме внимание на 5 основни грешки, допускани масово от изчуващите английски език. Сега е ред да наблегнем и на някои изключения, в които „се препъват“ и самите англичани. Нямате нищо против да говорите английски език, като излезли от Оксфордския университет, нали 😉

Единствено или множествено число?

На всеки може да се случи да забрави едно „s“ в края на думите, въпреки че са в множествено число. От друга страна обаче стои фактът, че някои думи в английския език правят изключение и съществуват само в единствено или само в множествено число, а може и да имат една и съща форма за единствено и множествено число. Вижте примерите по-долу!

 • Думи в английския език, които не получават „s“ в края на думата: advice, management, accomodation, administration.
 • Много думи в английския език са неброими и нямат форма за множествено число: sheep (овца/овце), deer (елен/и), swine (свиня/свине), fish (риба/и)
 • Думи в английския език, които съществуват само в множествено число: clothes (дрехи), stairs (стълби), shorts (къси панталони), trousers (панталон/и), jeans (джинси), scissors (ножица/и), pyjamas (пижама/и).
 • Думи в английския език, които съществуват само в единствено число и глаголът, с който се спрягат е в единствено число: news (новини), money (пари), furniture ( мебели), progress (прогрес/и).

Примери:

 • “Here is the news: it’s usually bad – and that’s bad for us.
 • “Money is not everything.”
 • “Economics is a science concerned with the production, distribution and consumption of goods and services.”

People“ в английския език се съчетава с „are“ и е множествено число за “person”.

Думата people в английския език означа хора, тоест както в българския език е в множествено число. Не се подвеждайте от това, че не завършва с някое от окончанията за множествено число: -s, -es, ies и не се изкушавайте да прибавите към него глагола „is“

Правилото е: People + „are“.

Пример: People are dancing in the streets.

Кога в английския език се ползва „mistake“ и кога „error“

Mistake обикновено се използва за случаи, когато е допусната неволна грешка или грешка, която може да се поправи. Използва се в по-неформални разговори.

Пример: „Coming to this place was a big mistake. We only wasted our time.“

Error се използва, когато грешката е допусната от незнание, както и при нарушаване на правила.

И след това уточнение, сме сигурни, че ще допускате все по-малко грешки, когато ползвате английски език. И ако все пак се случи, то грешките ще са от неволните (mistakes), а не допуснати от незнание (errors).

Още няколко трика за безгрешен английски

 • На първо място, не се изкушавайте да ползвате дълги изречения. Изразявайте се кратко и стегнато. Това е правило №1, за да ви разберат и другите без проблеми.
 • Четете оригинални текстове на английски език. Подберете теми, които ви се струват интересни или полезни.
 • За да говорите правилно, е нужно и да слушате повече. Не забравяйте да си пускате интересни предавания или новини на английски език, дори и по 10 минути на ден.

Ако имате възможност, запишете се на курс по разговорен английски, където директно ще бъдете коригирани при допусната грешка. Със сигурност ще подобрите и произношението си, а понякога точно в него се крие разковничето за безпроблемно разбиране на това, което казвате.

Прочетете още:

Какво и как да поръчаме на английски език

Какво трябва да знаете за английския хумор

Няколко стъпки към по-добър разговорен английски

Да поговорим за любовта на английски език

Как филмите ще подобрят английския ви език?

 

 

© 2020 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg