Търсене
Close this search box.

Как да говорим свободно чужд език?

Как да говорим свободно чужд език

Всички, които са се захващали сериозно с ученето на чужд език, знаят че да го знаеш, не е същото като да го говориш. Често се случва хора, които бързо и лесно са стигнали до добро средно ниво и се справят без грешки с тестовете, да не могат да водят дори елементарен разговор. Къде е ключът към проговарянето на чужд език и как да постигнете баланс в знанията и уменията си, ще ви помогнем да разберете в следващите редове.

Не пренебрегвайте граматиката

Тя е важна, защото ще ви даде знание за структурата на езика и ще ви помогне да си обясните как мислят хората, за които той е роден. Разбира се, ако усвоите перфектно правилата, това ще е чудесно за вашето представяне в учебната или работната среда, където ще използвате езика.

Учете думи

По време на езиковия си курс вие ще се сблъсквате с нови думи. Когато напреднете, вероятно сравнително лесно ще отгатвате значението им от контекста. Но не забравяйте, за да можете свободно да използвате думи в разговор, ще трябва да положите повече усилия. Не оставяйте пасивен лексикалния си запас – упражнявайте се и пишете. За да е по-лесно и ефективно, може да го превърнете в игра, например: Напишете 5 думи на разноцветни листчета и ги поставете върху хладилника с магнити или върху коркова дъска. Важно е да са на място, към което често поглеждате. Оставете ги така цяла седмица и когато имате време просто ги преписвайте по няколко пъти. След време ще забележите, че без усилие те вече са част от вашия свободен изказ и не е нужно да се замисляте, за да ги използвате.

Говорете без да се страхуватеНезависимо дали сега започвате, или сте напреднал, ако ви е трудно да се отпуснете и да говорите, първата крачка е просто да преодолеете страха си. Може да започнете като говорите първо със себе си – тоест да се опитате да изказвате мислите си на чужд език, дори наум. Осъзнайте, че да се опитате да изразите себе си на чужд език не е изпит, на който може да ви скъсат. Това е просто различен опит, който няма да ви нарани, а напротив – ще ви обогати. Дори да грешите е по-добре да опитвате. Никой не очаква от вас да сте безгрешни, а усилието да изразите себе си, ще бъде прието по-радушно отколкото мълчанието ви.

Запишете разговорен курс

Когато забележите, че пропастта между граматичните ви знания и уменията ви в комуникацията расте, просто спрете за малко с препускането през нивата. Дайте си време за упражнения на наученото като запишете подходящ разговорен курс.

Слушайте и повтаряйте

Има много видео канали, които може да използвате за това упражнение. Например – намерете клип, в който някой, с подобно на вашето ниво на дадения език, разказва история – описва семейството си, преживяване в службата или за разходка през уикенда. Първо изслушайте видеото до край, след това го пуснете отново като натискате пауза след всяко изречение и повтаряйте. Когато се почувствате по уверени, може да пробвате дори да преразкажете историята. Това със сигурност ще ви помогне да запаметите често използвани изрази и конструкции, които услужливо ще се появят в главата ви, когато вие трябва да опишете подобна ситуация.

Гледайте филми, слушайте радио и четете

Това също са изпитани техники, които ще ви помогнат да преодолеете езиковата бариера. Започнете с филми. Обикновено езикът в тях е по-лек, но пък ще ви е много полезен в разговори по основни и ежедневни теми. Ако се затруднявате, може първо да изгледате филма със субтитри и после да ги изключите, за да се концентрирате изцяло върху езика, а не върху съдържанието.

Когато се почувствате по-уверени, пробвайте с радио програма или телевизионни новини. Не се отчайвате, ако не започнете да разбирате веднага. Често тези предавания са по-динамични, което ги прави и по-трудни за възприемане. Но редовните упражнения ще помогнат да започнете да разбирате по-лесно дори хора с различни акценти.

Книгите са чудесен инструмент за учене, но за да ви помогнат и с говоренето е добре да пробвате да четете на глас. Така ще свикнете с това да чувате себе си на чужд език и много по-лесно ще се престрашите да проговорите.

Повече за разговорните курсове, които предлагаме, може да видите тук или да се свържете с нас – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg

Разгледайте още:

Изпратете бързо запитване