Търсене
Close this search box.

Изучаване на чужд език в училище

Изучаване на чужд език в училище

Днес бързият достъп до информация и лесното придвижване до всяка точка на планетата ни дават почти неограничени възможности. Едно единствено нещо би било пречка да се възползваме пълноценно от тях и това е – да не знаем нито един чужд език. 

Едва ли има човек, който да не е наясно с това, а когато си родител, задачата е още по-отговорна. Въпросите около старта на чуждоезиковото обучение при децата са много, днес ще се опитаме да ви улесним с няколко практични съвета. 

Децата учат бързо от много ранна възраст. Много често те са способни, подражавайки на телевизионни предавания например, да научат доста думички и фрази на чужд език. Най-често това е английски, тъй като на него говорят в някои от най-популярните детски канали. И тук идва първият логичен въпрос:

 

Какъв език да учи детето в началното училище?

 

Дали да продължи с английски, след като вече се е докоснало до него, или да заложи на друг и да го включи в последствие като втори? 

Изборът на първи чужд език обикновено е предопределен от учебното заведение, в което са приети децата. Най-често това е английски. Как да прецените обаче, ако имате избор между – немски, френски или испански, например? 

Ако изборът ви е не е обусловен от конкретна необходимост, например заминаване в чужда държава, тогава може да подходите по няколко начина:

  1. Избирате английски – това ще улесни детето, защото ще има някакви, макар и минимални познания по езика. Изборът е практичен, защото това е и най-универсалният и приложим чужд език. 
  2. Избирате немски – той е по-труден, затова някои специалисти препоръчват да се започне с него. Така още от ранна възраст ученикът ще придобие усет и ще запамети основните думи и граматични правила. 
  3. Избирате френски – доста труден и специфичен език. Подходящ е за първи чужд тъкмо заради своите особености. Децата учат чрез подражание и много по-лесно ще възприемат и усвоят специфичните интонации и произношение при френския. 

 

Избор на втори чужд език в гимназията?

Зависи от първия чужд, а най-честите комбинации са английски-френски, английски-немски, английски-испански. Разбира се възможни са и други варианти, които училищата предлагат. Тук може да подходите отново от гледна точка на практическата необходимост от езика – къде планира да учи висше образование или да живее гимназистът в бъдеще или евентуално професията, към която се е насочил. 

А ако за старт сте избрали език различен от английския, то е логично да го включите на този етап от образованието на детето. 

 

Примерни подходящи комбинации 

  1. Английски – немски – те са от една група – на германските езици, имат близки думи, което ще улесни прехода между двата независимо с кой сте започнали. 
  2. Английски – френски – френският е романски език и е доста различен от английския. Комбинацията обаче е подходяща, защото и двата са изключително полезни, заради огромното си разпространение. 
  3. Английски – испански – испанският е най-разпространеният в света романски език. Той е и значително по-лесен от френския и немския, което го прави привлекателен избор за втори чужд език. 

Както казахме и по-горе, комбинациите са много и е най-добре да избирате преди всичко от гледна точка на интересите на самото дете. Постарайте се да разберете кой език му допада или към кой проявява по-голям интерес заради увлечение по музика, кино или друг вид изкуство или наука. Защото най-важното условие за успех при изучаването на чужди езици е мотивацията. 

А ако имате нужда от помощ при прехода от един език към друг, от допълнително усъвършенстване или мотивация – може да разчитате на професионалистите в Езикова школа „Омега“. Повече за нашите детски курсове може да научите тук https://omegals.bg/kursove/za-deca или да ни потърсите лично на +359 878 566 537 или 02/423 21 21

Изпратете бързо запитване