Италия – една вкусна дестинация

Италия – една вкусна дестинация 1

Италия – пленителна страна, в която историята, културата и красотата буквално те примамват от всеки ъгъл. Днес обаче избрахме да ви разкажем за една не по-малко изкушаваща нейна страна – храната.

Италианската кухня отдавна е прескочила границите на държавата, а и на континента. Пицата, пастата и ризотото са само малка част от кулинарните изкушения, които дължим на италианците. Затова, ако планирате пътуване в Италия, не пропускайте да обърнете внимание на храната.

В тази страна тя е на особена почит, затова италианците имат различни имена за различните места за хранене. В зависимост от това какво ви се хапва в момента, проучете внимателно къде да отидете. Ето няколко основни типа заведения:

  • Ristorante – Да, това е ресторант. Ако искате романтична вечер или обяд, можете да разчитате на страхотна храна – морски дарове, ризото, риба, сирена, хубаво вино. Съвет – в Италия това е най-високият клас заведение за хранене и ровенето в мобилния телефон не е приемливо. Вероятно няма да ви помолят да напуснете, но със сигурност ще предизвикате презрителните погледи на сервитьорите.
  • Pizzeria – Името говори само. Нашият съвет – не пропускайте да опитате. Пицата тук е не просто храна, тя е свещена. И въпреки огромното разнообразие от видове в Италия тя се приготвя по утвърдени традиции. Италианците не обичат да прекаляват и смесват прекалено. Начинът по който се прави тестото също е изключителна важност и често семейна тайна, предавана от поколения.
  • Trattoria – Това са тип фамилни ресторанти, бистро. Макар и по-непретенциозни, те предлагат богато меню и често домашни рецепти. Обстановката е приятна и задушевна. Съвет – оттам можете да поръчате и храна за вкъщи.
  • Tavola calda – Това е италианския вариант на бързото хранене. Но ако очаквате меню от хамбургери и пържени картофи, ще останете гладни или поне разочаровани. Тези заведения предлагат няколко вида вече сготвена храна, разбира се италианска и здравословна. Менюто може да включва паста, сандвич или дори ястие със спанак. В някои tavola galda има дори сервитьори, но те предлагат меню с не повече от 3-4 ястия. Съвет – това е идеалният вариант за отморяващ обяд преди да продължите със забележителностите.
  • Paninoteca – Най-просто казано това е магазин за сандвичи. При италианците нищо свързано с храната обаче не е направено без достатъчно внимание към детайлите. Така е и със сандвичите. Питките са от различни типове тесто и са приготвени на място. Гарнират се със зеленчуци, сирена и колбаси, най-често такива, които са произведени в региона. В добавка можете да сложите и различни видове сосове, също приготвени на място. Съвет – дори не питайте за кетчуп, доверете се на италианците!
  • Pasticceria – Това е сладкарница. За разлика от повече такива по света обаче, в пастичериите различните десерти се приготвят на място. Тук можете да изпиете и чаша ароматно италианско кафе. Съвет – не поръчвайте капучино след 11 часа сутринта. Тази напитка италианците свързват със закуската и ще ви изгледат странно.
  • Gelateria – Едно от любимите места не само на малчуганите – магазинът за сладолед. Няма какво да говорим за традициите в правенето на сладолед в Италия. Там той има вкус като никъде другаде по света. Съвет – опитайте, просто опитайте!

Ако вече нямате търпение да се втурнете към Италия и да опитате от нейните изкушения, ето още няколко важни съвета.

За италианците храната е религия. Затова докато се храните забравете телефоните, взирането в туристическата карта или компютъра. Отпуснете се, приемете тяхната гледна точка и се насладете.

Там английският език не е особено популярен, затова за да поръчате точно каквото искате, ще са ви нужни познания по италиански. А и преживяването няма да е пълно, ако не можете да поговорите със сервитьора и да го разпитате за препоръка.

Затова не се бавете и преди лятото да ви подмами на пътешествие в Италия, отделете време, за да научите езика.

Ако искате да научите повече, може да се запишете на курс по италиански в езикова школа „Омега“.

Разгледайте сайта ни, за повече подробности – https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/italianski-ezik/

 Свържете се с нас, за да разберете кога и как можете да стартирате – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg