Италианският или любовта минава през … езика

Италианският или любовта минава през … езика

Италианците обичат да готвят, да ядат и … да говорят. Когато един италианец е влюбен, той няма да успее да събере признанието си само в едно просто „Обичам те“. Ще изпее серенада, ще рецитира стихове на любимата си и, разбира се, ще  й сготви, така че съвсем не е преувеличено да кажем, че за тях любовта минава през езика, с който те успяват да вкусят всяка емоция на света и да я облекат в думи.

Едва ли има човек, който веднъж чул този език, да остане безразличен. Ако и вие сте в тази категория, но се страхувате да започнете да учите – забравете оправданията! Италианският всъщност е лесен. Ето няколко доказателства:

Няма падежи

Да, точно като английския, той е загубил падежите на латински.  Изключение правят личните местоимения: (io me – аз, мен).

Само два граматически рода

За разлика от български например, в италианския има само мъжки и женски род. Тази граматична категория се указва чрез члена или окончанието на думата: un ragazzo buono (добро момче), una ragazza buona (добро момиче).

Без сложни думи

Като всичко италианско и тук вероятно работи закона – Колкото по-просто, толкова по-добро. Вероятно заради това в словообразуването му се избягват сложните думи. Разбира се, има и такива, но те са далеч по-прости от някои немски думи. Например – precipitevolis simevolmente е най-дългата италианска дума, измислена е през 1677  и означава – много бързо, трескаво.

Обичайният словоред също няма да ви затрудни – подлог-сказуемо-допълнение, а прилагателните следват съществителните: una casa grande (голяма къща).

Времена и глаголи

Като всеки език и тук, разбира се, има времена, но те са само 8 – 4 прости и 4 сложни. Някои експерти твърдят, че минало просто време е с тенденция към изпадане от разговорния италиански език.

Глаголи се спрягат по лице и число и се съгласуват с подлога. Италианският има много неправилни глаголи, а правилните се делят на три (или четири) групи в зависимост от окончанието за инфинитив (-are, -ere, ire, -isco: parlare, credere, partire, finire, finisco).

Пишете, каквото чувате

Това е може би сред най-силните аргументи защо италианският всъщност е лесен за учене. Няма да ви се налага да прекарвате часове над речници и граматики или преписвайки сложна лексика, само за да научите правописа. Просто слушайте! Това ще ви помогне да усъвършенствате и произношението. Гледайте филми, слушайте радио и най-вече – отдайте се на емоцията. Тя със сигурност ще ви помогне не просто да говорите, но и да звучите като италианец.

Учете от вкъщи, без да губите време

И накрая – забравете оправданието, че нямате време! Ако имате желание да стартирате с уроците, направете го с нашата онлайн платформа. Нужен ви е само компютър и интернет. Не инсталирате приложения, не са ви нужни самоучители – просто влизате в профила си и всички учебници и допълнителни материали ви очакват там. Срещите с преподавател във виртуална класна стая заявявате в удобното за вас време като дни и часове.

Е, убедихте ли се, че нямате реални причини, да не стартирате курс по италиански! Ако искате да научите повече за нашите онлайн уроци, може да посетите нашия сайт: https://omegals.bg/kursove/onlajn-kursove/italianski-ezik/ или да се свържете с нас на: 0878 566 537; 02/423 21 21

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg