Инвестицията в знания е винаги добра идея

Инвестицията в знания е винаги добра идея - изображение

В последните години инвестиция се превърна в много актуална дума. Използват я политиците, които редовни ни обясняват, че инвестират в нашето добруване. Рекламите от екрана ни приканват да инвестираме пари в – банки, имоти, акции и какво ли още не. Ние дори вече престанахме да прекарваме време с приятелите си и започнахме да инвестираме във връзките си с хора. Но въпреки тази натрапчива свръхупотреба, инвестиция не е лоша дума, напротив. Тайната е просто правилно да определите приоритетите си, тоест – да знаете точно как и в какво е най-полезно да вложите времето и ресурсите си. Ето няколко идеи, които според нас си заслужават труда:

Поддържане на добра форма

Не, това не е реклама на фитнес зала, хранителни добавки или диети! Всички те може и да са те полза, в правилното съотношение и доза, но добрата форма може да има доста по-широко съдържание.

 1. Добро физическо здраве – първото и най-важно условие за добър живот. Тялото е нашият инструмент за опознаване на света, ако то страда, страда и всичко останало в живота ни. Затова се погрижете да сте здрави – откажете се от вредните навици, като цигарите например, разхождайте се повече, по възможност на чист въздух и сред природата, отделяйте достатъчно време за сън, смейте се повече, хапвайте хубава храна, спортувайте … Всички тези съвети са общи, но правилни. Вие ще подберете своите работещи комбинации за добро здраве. Просто не отлагайте за утре!
 2. Добро емоционално здраве – не по-малко важно от физическото. Ако нещо вътре в нас не е балансирано, често, с времето, това се превръща във физически проблем. Затова не загърбвайте емоциите си. Това не значи, че трябва да се опитвате винаги и на всяка цена да сте весели! Ние сме емоционални същества, изпитваме страх, гняв, ужас, огорчение, обида, тъга, но и радост, щастие, нежност, благодарност, любов … Не се лишавайте от емоциите си, но се опитвайте да ги осмислите и да вземете уроците от тях и ситуациите, в които са възникнали. Но е полезно да се опитате да се концентрирате по-дълго върху положителните. 
 3. Добро психическо здраве – това е пряк резултат от първите две. Ако тялото и емоциите ви са в дисбаланс, няма как да очаквате психиката ви да издържи дълго на напрежението. Да, най-честият резултат от подобна дисхармония е така нареченият Бърнаут (или „прегаряне“) – особено модерна болест напоследък. Затова не забравяйте – нито крайните срокове, нито спешните доклади са по-важни от вашето здраве.

Хармонични отношения с другите

Може да ви се вижда странно, но добрите отношения с другите хора са от изключителна важност за доброто качество на живот. Човек е социално животно, тоест – ние се нуждаем от социум, среда, други хора, за да живеем добре. Ако обаче отношенията ни в тази среда са изострени, нестабилни, дистанцирани, това ни прави самотни и нещастни. Затова отделете достатъчно време, за да създадете най-добрата среда за себе си – в семейството, работата, сред съседите и приятелите. 

Знания и по-специално езици

Здравето и добрата социална среда са важни за щастието ни точно толкова, колкото и мечтите, които ни движат напред и ни карат да се развиваме. А ние сме твърдо убедени, че развитие без знание е невъзможно. Колкото и пари да сте натрупали през живота си, те могат да изчезнат за миг, също толкова бързо, колкото са се появили. Но, ако влагате в знание, нито миг от живота ви не е бил изгубен. Какво ще изберете да учите зависи от вас и вашите специфични интереси. Но ще си позволим един съвет – независимо от възрастта и професията ви – учете езици! Защо това е полезно? – Ето няколко отговора:

 1. Езиците са бърз и лесен начин да отворите за себе си нови възможности в живота в сферата на образованието, работата или социалните контакти.
 2. Чуждият език не просто ще улесни комуникацията ви, той ще ви помогне да видите и разберете гледната точка към света на онези, за които е роден. Защото не е тайна, че конструкцията на всеки език отразява начина, по-който носителите му виждат света, логиката, по която свързват обектите и субектите в него. А това знание ще направи самите вас много “по-широко скроени хора”. 
 3. Доказано е, че именно ученето на чужд език помага да запазите мозъка си здрав и бодър по-дълго време. Затова не използвайте възрастта като оправдание, за да не започнете!
 4. Различните езици ще ви осигурят пряк достъп до безкрайната съкровищници от световно творчество в оригинал – литература, кино, театър, музика … 
 5. И не на последно място – директен контакт с различни хора. Това от своя страна ще обогати вашата социална среда или просто ще ви помогне да намерите още приятели.

Домашни занимания и онлайн курсове


Знаем, че за всичко, което казахме до тук е нужно време. Понякога то се оказва най-ценният ни ресурс и изпитваме трудности с правилното му разпределяне. Е, не можем да ви предложим универсален начин и рецепта за това, но можем да ви дадем няколко съвета, как да спестите време от излишни неща и да го инвестирате правилно:

 1. Сутрешна гимнастика в къщи – тя ще ви спести честото ходене до фитнес залата. Просто станете половин час по-рано и подгответе тялото си за деня. Ако можете да правите това заедно с любим човек, това ще е едновременна инвестиция в хармоничните ви отношения. Помислете – така всяка сутрин ще започвате деня си заедно, вместо просто да се разминавате между банята и гардероба, докато се приготвяте за работа. 
 2. Пикник в градината – може да правите това всяка лятна вечер, вместо да чакате почивните дни. Пригответе лека вечеря и изведете семейството в градината, вместо да останете пред телевизора. Така вечерта ще премине в разговори на чист въздух и игра с децата. Това е безценна инвестиция в семейството и хармоничните отношения в него. А вниманието, което вие ще отделите за любимите си хора със сигурност ще се върне при вас като любов и грижа. 
 3. Онлайн уроци по чужд език – така ще спестите време от задръствания и път. Онлайн уроците стават все по-предпочитан вариант за обучение. Не се лишавайте от възможността да нов език само защото нямате време. Вече е възможно това да става в удобното за вас време, с предпочитаното темпо, с реален преподавател и уроци на живо във виртуална класна стая. При това без да се налага да ставате от компютъра, за да излизате извън офиса или дома си. Ако искате да разберете повече – ни се обадете на +359 878 566 537 и/или 02/423 21 21

Езикова школа “Омега” ви очаква с много изгодни предложения за езикови курсове изцяло съобразени с вашите нужди и цели! 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg