Интересни факти за английския в цифри

Funny potato

Едва ли имам нужда да убеждаваме когото и да е, колко е важно да знаеш английски в днешния свят. Не веднъж сме имали случаи да описваме подробно конкретните ползи, които той може да допринесе за вашите живот и кариера. Но за всички, за които английският все още е просто един чужд език, днес ще дадем няколко конкретни примера в цифри. Вярваме, че те ще са достатъчно красноречиви сами по себе си. 

Процент на владеещите английски език

По данни от 2022 английският е най-говореният език в света. Над милион и половина души в света говорят английски, като по този показател изпреварва дори китайският.
Цифрата наистина е внушителна, а ето и някой от причините, на които се дължи:

 • Английският е официален език в 75 страни по света. В проценти това означава, че за 39% от всички държави на земното кълбо английският е официален език или  един от официалните езици;
 • Във 138 държави, английският е част от задължителната учебна програма и едва в 40 страни, той е е сред предметите, които учениците могат да изберат като допълнителен; 
 • Английският е най-изучаваният език от не-носители на езика в световен мащаб. Тъй като популярността му продължава да расте, някои експерти прогнозират, че езикът ще се говори от 2 милиарда души до 2050 г.!

Търсене на английски език в световен мащаб

Една от причините езикът да е толкова популярен е фактът, че той безкрайно много улеснява комуникацията между хора от различни националности. Какви са причините тъкмо английският да придобие неофициален статут на общ език на света, е тема за друг анализ. Тук се облягаме само на фактите, а те към настоящият момент са следните:

 1. Английският език е езикът на бизнеса и комуникацията в световен мащаб. Около 1.5 милиарда души говорят английски като втори език, а още 360 милиона го използват като роден език.
 2. Според статистиката, английският език е най-търсеният език за учене в света. Над 1 милиард души активно учат английски език в момента.
 3. През последните години владеещите английски език продължават да нарастват в света. В момента, около 20% от световното население говори английски език.
 4. В интернет пространството, английският език остава най-широкоизползвания език. Повече от 50% от уеб страниците са на английски език, а повече от 55% от уеб съдържанието се публикува на английски.
 5. Популярността на английския език в училищата и университетите продължава да расте. Английският език е най-често изучаваният език в света, като над 1 милион ученика го изучават като втори език само в Китай.
 6. Според изследвания, носителите на английски език имат по-големи шансове за успех в бизнеса и кариерата си. Работодателите предпочитат служители, които владеят английски език, и готови са да платят повече за тези умения.

Други чужди езици в онлайн пространството

И все пак, както казахме по-горе, английският, макар и популярен, не е официално признат за единен световен език. Езици като испански, френски, немски и руски, все още държат силни позиции не само в Европа, но и в световен мащаб. И като говорим за статистика, ето няколко факта:

 1. Испанският е вторият най-разпространен език в света след китайският. Като роден го говорят около 470 милиона души. Но общата цифра на тези, които го владеят е над 540 милиона. Тайната на неговата популярност лежи назад във времето, когато от регионален европейски език, испанските колонизатори го разнасят по света. Днес той е един от основните езици в цяла Южна Америка, в значителна част от Северна Америка, Европа, Азия и Африка. 
 2. Колкото и странно да звучи на пръв поглед , САЩ е сред държавите,в които ръстът на испаноговорящите расте с най-бързи темпове. За почти една четвърт от населението там той е майчин. А предвид имигрантите от Мексико, експертите прогнозират цифрите да продължат да се увеличават и в бъдеще.
 3. Това е петият най-разпространен език в света и първият сред славянските езици.Говорят го над 260 милиона души. Официален е в няколко държави и региони – Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Приднестровие, Абхазия, Южна Осетия. Огромни руско говорящи общности има и в много европейски държави, в Северна Америка и Израел. 
 4. Френски – шести по разпространеност в света. Говорят го 220 милиона души. Той обаче има всички шансове, скоро да се изкачи още по-напред в класацията. Основната причина за това е, че както и испанският френският съвсем не е само европейски език. В самата Европа той е официален в няколко държави – Франция, Белгия, Швейцария и Люксембург. Но всъщност разпространението му също засяга няколко континента. Той е официален още в Канада и в бившите френски колонии в Африка – Мароко, Тунис и Алжир. За официален език за преподаване в училище френския са избрали и още няколко африкански държави – като Мали, Гвинея,Чад и Демократична република Конго. Не е тайна, че макар и бедни, те са с висока раждаемост. Тъкмо това е причината някои експерти да считат, че е напълно възможно през 2050 той да вземе титлата за най-разпространен език в света. 
 5. Според статистиката немски говорят около 98 милиона, това съвсем не омаловажава значението му. Той е най-широко разпространеният майчин език в Европа. Официален е в Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн. Но на немски говорят е и в много области от Европа и света. Неговата важност обаче се определя не толкова от разпространението му, а от настоящата политическа и икономическа ситуация в света и най-вече от факта, че това е език на една от най-силните икономики в световен мащаб. 

Прочетете още за 10-те най-разпространени езици в света и езиците на бъдещето в тази статия.

Горните факти обаче, нямат за цел да омаловажат значението на английския, а само да илюстрират нашето твърдение, че всеки език сам по себе си е богатство и владеенето му може единствено да ви е от полза. И все пак, английският все още е най-популярен, защото е буквално навсякъде, във всяка сфера от нашия живот. И да говориш английски вече не е въпрос само на престиж, възможност за по-добра кариера или образование. Да си наясно с английския е въпрос на оцеляване. Затова не отлагайте повече и се погрижете за себе си, като стартирате курс сега. Езикова школа “Омега” предлага огромно разнообразие от курсове по английски за начинаещи, напреднали или за тези, които искат да надграждат знанията си с бизнес английски, например. Консултирайте се с нашите администратори и изберете курсът, който най-добре ще се впише във вашия график и поставени цели.