Игрите в обучението по английски език

Игрите в обучението по английски език

Че ученето на чужд език е трудно, е истина, която не се нуждае от доказване. Как обаче да го направим по-забавно и лесно, това са въпросите, които винаги са на дневен ред. Днес ще обърнем повече внимание на една техника, която повечето от нас, възрастните, подценяват, когато става дума за учене. А това са игрите, които често правят ученето на английски истинско удоволствие. 

Как игрите помагат при учене на чужд език?

За да поясним това, може би е добре първо да се върнем във времето. Помните ли на какво играехте когато бяхте на 5-10 години? Какъвто и да е конкретният отговор, вероятно осъзнавате, че онова, на което сте играли тогава е имитирало истинския живот – продавач, учител, шофьор, програмист, фотомодел … Накратко казано, игрите създават ситуации, които са близки до реалния живот. В тях обаче отсъства стресът от непредвидени обрати, защото в голяма степен вие сте режисьорът на всичко, което се случва. Можете да си поставяте контролирани предизвикателства и чрез тях да усвоявате различни умения постепенно. Игрите могат да бъдат и споделени, което прави ситуацията още по-реална и ви дава възможност да упражните на практика уменията си за справяне с конкретни предизвикателства.  Всичко това ги прави незаменим способ за обучение, който е особено ефективен, когато говорим за усвояването на чужд език. 

Видове игри

Днес ще ви представим някой от най-популярните игри използвани при изучаването на английски език. 

  • Ice breaker
   Както е видно от името им, те са предназначени за разчупване на обстановката. Особено подходящи са при стартирането на обучение с нови ученици/учители или нов материал, защото целта им е да намалят напрежението. Например, в първи час, когато караме всички да се представят с по няколко думи, можем да заменим това с игра като например – измислете слоган, с който да се представите пред класа. Често резултатите са забавни и предизвикват смях у останалите, тоест буквално “счупват леда” на дискомфорта.

  • Role-playing games
   Подходящи са за всички възрастисти. Целта им е влизайки в определена роля да се упражняват модели на комуникация, думи, ситуации. Пример за ролева игра би било, ако на учениците се раздадат картончета с информация за известни личности, които те трябва да играят, докато са на “парти” с останалите от класа.
  • Logic games
   Те са идеален начин за проверка доколко учениците са способни да видят връзките в езика. Пример за логическа игра: раздават се картончета с думи, от които трябва да се подреди история. В група от трима човека, които работят заедно на всеки липсва информация налична у някого от другите. Те трябва да “сглобят” правилно всички компоненти, за да получат правилния край на историята.

  • Memory games.

Подходяща за запомняне на неправилни глаголи – пишат се трите форми на отделни картончета, разбъркват се и се поставят с лице надолу. Участниците имат право да отварят по три картончета на ход, за да намерят всички форми на един глагол.

Могат ли игрите да се използват като метод на обучение?

Вярно е, че най-често ги считаме за добър метод за обучението на деца, защото малчуганите учат най-ефективно именно по този начин. Но вероятно не си даваме сметка, че когато и на нас като възрастни ни се налага да учим нещо ново и непознато, сме малко или много, в ситуацията на детето, което за първи път проговаря. Затова игрите са не препоръчителен, а дори задължителен подход при чуждоезиковото обучение. 

Ако искате да научите още интересни игри, които да ви помогнат да напреднете с английски, заповядайте в Езикова школа “Омега”. Повече за нашите курсове може да видите тук https://omegals.bg/kursove/za-vyzrastni/anglijski-ezik/ или да ни потърсите на +359 878 566 537 или 02/423 21 21