Търсене
Close this search box.

Хармонията на обучението: използване на музика за усвояване на чужди езици

harmoniqta-na-obuchenieto-izpolzvane-na-muzika-za-usvoqvane-na-chzuzdi-ezici-img

Изучаването на чужд език си поставя за цел не само запаметяването на правила и думи. Модерната подготовка формира умения, помагащи на учениците да овладеят езика като основно средство за междукултурна комуникация. Въпросите за съществуващата връзка между лингвистиката и културата, в частност и в областта на чуждоезиковото обучение, стават все по-актуални.

Уроците протичат много по-вълнуващо и приятно, щом материалът включва и запознаване с културата на съответната страна, включително и традиционните за нея изкуства. Фокусът попада върху музиката като универсално и най-масово изкуство и съвременната методология я превръща в изключително ефективен инструмент за обучението по чужд език.

Ролята на музиката в ученето на чужди езици

В световната педагогическа практика през последните години е засилен интересът към ролята на музиката за по-успешното езиково усвояване на фонетика, лексика, граматични и други особености от отделния курс.

Връзката между езика и музикалното обучение дава възможност както за изграждане на по-непринудена и приятна атмосфера, така и за ефикасно възприемане, осмисляне и разбиране на една култура. Неслучайно първият досег на децата с информацията от заобикалящия ги свят е под формата на песни, римувани приказки и стихове. Присъствието на музикални елементи позволява на обучаемите:

  • по-лесно да запомнят чрез музика нови думи и изрази и да развиват речниковия си запас;
  • по-добре да усвояват и запомнят граматични явления чрез фонетичния ритъм;
  • да подобрят произношението и артикулацията, слушайки мелодии и дикция;
  • да развиват с лекота уменията си за слушане и четене, говорене и писане.

Използването на песен в урока внася креативност в езиковото обучение, повишава се емоционалния тонус и се поддържа интересът към езика.

Как да използваме песни за подобряване на езиковите умения?

Търсейки начин да се повиши ефективността на курсовете по чужд език, много учени провеждат лингвистични проучвания за влиянието на музиката върху езиковата интеграция. Те препоръчват съчетаването на традиционни методи на преподаване с мелодични елементи. Положителният резултат от полученото мултисензорно обучение е свързан с подобреното възприемане на лингвистичната информация чрез създадения благоприятен психологичен климат в групата.

Дори да изучавате сами английски или друг език, може да направите процеса по-забавен и ефективен, следвайки следните няколко стъпки:

Избор на подходяща песен

Ако стилът на песента, която избирате, ви харесва, това ви дава шансове да запомните думите по-лесно. Всеки от нас слуша любимите си песни много пъти, а дори да не знаем значението на думите, повторението им е важен фактор в изучаването на чужд език.

Превод на текста на песента

Интернет дава чудесни възможности за превод и само с няколко клика може да се получи нужното. Някои сайтове дори предоставят оригиналния текст и превода, но ви препоръчваме да направите превода сами. Така ще ангажирате изцяло вниманието на ума си върху отделните фрази, ще затвърдите и обогатите речника си.

Слушане на песента и четене на текста ѝ

Когато изберете песен, чуйте я няколко пъти, като едновременно с това следите текста. И без да се стараете да го наизустите, докато слушате, това ще стане от само себе си. Може да се концентрирате върху някои фрази или припева, което ще ви позволи да научите правилното произношение и самите думи.

Повторно слушане на песента и тананикане

След като думите на песента и значението им вече са ви известни, продължете да я слушате, а после – и да си я тананикате. Ако правите това често, повторението ще улесни запомнянето.

Редуването на моментите на „сериозно“ традиционно учене с приятните моменти за слушане на музика ще разнообрази курса по полезен и изключително резултатен начин. Посредством своеобразната почивка от „сухия“ материал ще избегнете умората и скуката, водещи до отслабване на вниманието и усещането за липса на прогрес.

Как музиката стимулира мозъчните функции за по-добро езиково усвояване?

В нашия мозък центърът за изучаване на езици е темпоралният лоб, а това е и областта, където се обработва слушаната от нас музика. Логично, възприемането на музикалния и лингвистичния синтаксис протича почти по еднакъв начин.

Чрез песента могат да бъдат усъвършенствани системи като лексика, граматика и синтаксис, а благодарение на вокалите усвояваме и някои екстралингвистични и паралингвистични елементи като тон и акцент.

Музикалните дейности активират редица невропластични промени в мозъка, които от своя страна подобряват когнитивната гъвкавост, паметта и слуховата обработка – всички важни компоненти на ефективното усвояване на езика.

Освен това музиката „събужда“ едновременно много мозъчни области и създава мултисензорно учене, улесняващо езиковата обработка и запаметяването.

Ритмиката и мелодиката помагат за задържането на езиковите модели на произношение и словоред, а освобождаването на допамин и ендорфини провокира емоционалното удоволствие, допринасяйки за повишената учебна мотивация и ангажираност.

Музикални жанрове и тяхното влияние върху обучението

Ако искаме да се възползваме от стимулиращото въздействие на музиката при овладяването на чужд език, на първо място следва да изберем песен, която да ни е любима или поне нейният стил да ни харесва. Това ще гарантира, че колкото и пъти да я слушаме, винаги ще ни носи наслада и ще научим значението на думите по-бързо. Важно е песента да е мелодична, с добра ритмика и с ясно произношение от изпълнителя.

Специално за деца в мрежата може да се открие богат списък с образователни песни, най-известната от които е песничката за азбуката на английски.

Тъй като думи и фрази на чужд език се запомнят по-бързо, ако се изпеят, изборът на по-ритмична песен се препоръчва и за ученици, и за възрастни. Един от най-подходящите жанрове са популярната музика, но мнозина предпочитат кънтри стил, рок, хип-хоп и дори традиционни за дадената националност изпълнения.

Направете си плейлист с парчета на чужд език, впуснете се в разтоварващо караоке „междучасие“, докато учите и слушайте любимите си песни винаги, когато можете. Дори в началото да се затруднявате да различавате отделни думи и изрази, след като потърсите превод, при всяко следващо прослушване ще ви бъде все по-лесно.

За всички, които искат да се упражняват и затвърждават конкретни граматични или лексикални структури, да развиват умението си за слушане и да се забавляват, Езикова школа Omega предвижда в модерното си обучение и специално подбрани музикални елементи.

Интегрирането на песни в учебните програми за усвояване на чужд език ще ви донесе значителни ползи. Ритмичните упражнения правят изучаването на езика по-приятно и ефективно, разширяват езиковия хоризонт чрез разнообразие от музикални жанрове и стилове, като ги свързват с различни културни контексти.

За да издигнете подготовката си на едно много по-високо ниво, посетете Omegals.bg. Ще откриете още полезна информация за иновативните подходи в обучението по чужд език, гъвкавите курсове и екипа от опитни преподаватели в школата. Благодарение на техния професионализъм ще извлечете десетки ползи от взаимната свързаност между музика и език.

Изпратете бързо запитване