Една бира, моля!

Една бира, моля

Лятото е прекрасен сезон – дните са дълги и дори след най-напрегнатите ни остават време и сили за срещи с приятели. А какво може да е по-хубаво от приятна раздумка пред халба студена бира в горещ летен следобед? Може би единствено фактът, че пиете бирата си на някое ново и вълнуващо място, което посещавате за първи път!
Ако и вие обичате да комбинирате пътешествията по света с традиционни летни удоволствия, то нека ви помогнем да сте подготвени как да поръчате бира в различните страни.

Немски

Ако сте истински фен на бирата, то Германия е перфектната дестинация за вас. Местните са истински почитатели на кехлибарената напитка, а тя отдавна е станала част от националните им традиции и култура. Бирените фестивали, които вече са популярни и у нас, водят началото си именно от Германия. В страната изобилстват празненства и фестивали характерни с много веселие и обилно полети с литри бира.
Можете да се загубите в разнообразието на видовете, в които се предлага кехлибарената напитка. Изборът за вид и марка оставяме на вас, ние само ще ви научим как да поръчате на „родния език на бирата“ – Еin Bier bitte!

Френски

Може би, бирата не е най-популярната напитка тук. Известно е, че изтънчените французи предпочитат да пият вино. Това разбира се не означава, че и тук бирата няма почитатели. И все пак, постарайте се да научите как да поръчате на френски език, за да избегнете грешки или недоразумения – Une bière, s’il vous plaît!

Италиански

Преди време „Ню Йорк Таймс“ разпространи новината, че в северните италиански области Пиемонт и Ломбардия правят най-добрата бира в света. Твърдението е на американски експерти по пивото и автори на специализирани пътеводители. Дали е истина или само маркетингов трик може да проверите на място. Но където и да сте в Италия през лятото, ви уверяваме, че бирата може да се окаже ваш верен приятел в горещите дни, затова – поръчвайте: Una birra, per favore!

Испански

Слънчева Испания ще ви посрещне с изключително разнообразие от местни бири. Но експерти твърдят, че най-добрата е „Естрела Дам“ (бълг. „звезда“). Тя е най-старата местна бира, произвеждана в Барселона от 1876 г. Фабриката e единствената в Испания и една от малкото в света, която произвежда малц в собствен цех и притежава уникален вид мая, пазен зорко в специални резервоари. Комбинира се отлично с испанските тапаси или морски деликатеси. Дали ще заложите на традицията комбинирана с тайна съставка или ще опитате и други местни бири – зависи от вас. Но независимо от марката, може да поръчате така: Una cerveza por favor!

Руски

Знаете ли, че до неотдавна, бирата в Русия е била считана по-скоро за хранителен продукт, а не за алкохолна напитка, затова е била облагана с по-ниски данъци. Е, днес законите са други и за да си купите бутилка от кехлибарената течност там трябва да сте пълнолетни, правилото важи за всички видове алкохол. Ако се озовете в Русия и решите да опитате местните марки помнете, че там бирата се нарича пиво. А можете да си поръчате така – Одно пиво, пожалуйста!

Английски

Разбира се, ако знаете само английски е почти сигурно, че навсякъде ще ви разберат, когато кажете – Can I get one beer, please? И все пак, не разчитайте на добрата случайност, а се подгответе старателно и да останалите езици. Защото може да се окаже доста разочароващо ако сте се настроили за бира, а ви донесат някакво местно или като цяло съмнително питие!
Съвет: Ако посетите Великобритания, не пропускайте да се отбиете в някой местен пъб. Жителите на Острова имат вековни традиции в производството на бира и по-точно на ейл. Разнообразието е огромно и със сигурност няма да останете разочаровани!
Повече за нашите курсове може да видите тук – https://omegals.bg/kursove/ или се свържете се с нас – тел.: 02/423 21 21; моб.: 0878 566 537; email: office@omegals.bg

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg