Търсене
Close this search box.

Чуждите езици – повече ползи, отколкото предполагаме!

Чуждите езици – повече ползи, отколкото предполагаме

Не е тайна, че ученето на нов език има своите позитиви. Този факт вече е доказан и научно. Проучвания в тази сфера откриват все повече и повече доказателства, потвърждаващи ползите от обогатяването на речника и знанията, свързани с една различна култура и език.

Погрешните схващания от миналото…

Убежденията преди бяха, че децата, които са израснали в двуезична среда, са по-объркани и се справят по-зле академично. Тези неправилни хипотези са опровергани с изследвания, наблюдаващи тенденция със значително по-добро представяне на децата на стандартни тестове в сравнения с тези, които не учат друг език. Първите са по-креативни, запомнят повече и по-бързо и се чувстват по-успели в училище.

Ползи за всяка възраст

Плюсовете от ученето на нов език не се ограничават само до младите. Напротив! Тъй като говоренето на чужд език е сложен процес, честото му практикуване стимулира мозъка, ефективно увеличава интелигентността и предпазва от отслабване на паметта. Все по-често специалистите препоръчват изучаването на чужд език против деменция и Алцхаймер. Не е нужно дори да е интензивно изучаване – по 3 нови думи на ден са достатъчни за поддържането на остър ум. Постепенно те могат да достигнат 100 – ако те са от най-често срещаните и основни за един език, то това гарантира, че може да се оправим с най-базисните ежедневни разговори, които на 50% са изградени именно от тях. Затова тези, които чувстват, че е твърде късно или трудно е време да размислят – с минимални усилия могат да научат достатъчно, за да се обогатят културно и да поддържат ума си свеж и във форма.

Ползи, ползи, още ползи…

Предимствата от научаването на чужд език не спират дотук. С развитието на интернет и социалните мрежи, познанията на втори език са повече от естествени. Светът става все по-глобален и испанският, немският и френският език са все по-масово употребявани. При английският език нещата са още по-внушителни – статистиките сочат, че до 2020 година броят на хората, които ще го изучават ще е около 2 милиона души!

Дали защото желаеш да поддържаш или  доразвиеш способностите си, или защото не искаш да изоставаш от глобализацията, едно е сигурно – да започнеш да учиш нов език е ползотворен ход. Страните отварят границите си, компаниите се разрастват интернационално, а все повече университети предлагат  чуждестранни програми.  Нещо повече – практикува се т.нар. „лов на мозъци“ от по-развитите държави и целогодишно десетки хиляди се местят да учат или работят  в чужбина.

Езикова школа „Омега“

Ако ежедневието е твърде забързано и липсва лична мотивация за учене, езиковите курсове са най-доброто решение. При нас не само ще се учиш от професионалисти, но ще създадеш нови приятелства и ще завършиш курса с признат сертификат. Всяко голямо пътешествие започва с една единствена крачка. Избрал ли си вече своята нова посока?

 

Прочетете още:

Изпратете бързо запитване