Често задавани въпроси на интервю за работа на английски

Интервю за работа

Независимо дали търсите работа в чужбина или в България, все по-често интервюто за дадена позиция се провежда на английски. Особено когато става дума за международна компания, в която и работата ще е свързана, ако не непрекъснато, то поне с честото използване на този вече универсален работен език. Затова се оказва, че едно от най-полезните умения е това да се справите на самото интервю за работа. Ето няколко практични съвета, следването на които ще ви донесе успех, а защо не и мечтаната кариера.

Какво ниво на английски е необходимо?

Със сигурност нивото ви трябва да бъде поне В2, тоест да може да водите сравнително свободен разговор по определени теми без да се замисляте за употребата на времената и да разполагате с достатъчно лексика, за да опишете себе си и да изразите мислите си. Ако искате да използвате езика предимно в работна среда е добре да наблегнете на подготовката си по бизнес английски. Това ще ви даде по-богат запас от думи, свързани с работната комуникация и полезни конструкции, които ще улеснят този тип общуване. 

Дори и да владеете езика отлично, отделете време за подготовка за интервюто. Има тънкости при отговорите на въпросите, които касаят не толкова проверка на езиковите ви възможности, колкото на умението да представите себе си адекватно на очакванията на работодателя. 

Стандартни въпроси за интервю на английски

  1. Разкажете ни за себе си?

Въпросът изглежда лесен, но ако не сте добре подготвени, отговорът може да ви изиграе лоша шега. Важно е да запомните, че не бива да се впускате в обяснение на личната или работната си биография. Това вече го има в CV-то ви и е послужило за основание да ви поканят на интервю. За да избегнете грешки следвайте формулата настояще-минало-бъдеще. Тоест – започнете с настоящето – там, където сте в момента. След това се впуснете в миналото – малко за преживяванията, които сте имали и уменията, които сте придобили на предишната позиция. И накрая, завършете с бъдещето – защо наистина се вълнувате от тази конкретна възможност.

  1. Как научихте за позицията?

Друг на пръв поглед безобиден въпрос, но всъщност е перфектна възможност да се откроите и да покажете своята страст и връзка с компанията. Например, ако сте разбрали за позицията чрез приятел или професионален контакт, пуснете името на този човек, а след това споделете защо сте били толкова развълнувани от възможността да кандидатствате. Ако сте открили компанията чрез събитие или статия, споделете това. Дори ако сте намерили обявата в сайт за работа, споделете какво, по-специално, ви привлича в тази позиция. 

  1. Какво знаете за компанията?

Всеки кандидат може да прочете сайта на фирмата. Така че, когато интервюиращите питат, те не се опитват непременно да преценят дали разбирате целите на компанията – те искат да знаят дали ви интересува. Започнете с нещо, което показва, че разбирате, използвате няколко ключови думи и фрази от уебсайта, но след това изложете и личното си мнение и мотивация. 

  1. Защо желаете тази работна позиция?

Ключът към правилният отговор тук е страстта, която сте готови да вложите в работата и мотивите, които я разпалват. Затова посочете няколко ключови фактора, които ви правят подходящи. Започнете с умения, които вече притежавате и неща, които са ви приятни и в случая приложими към длъжността  – комуникация с хора, удовлетворение от решаването на проблеми и други. Споделете и ентусиазма си от конкретни постижения на компанията в област, която ви интересува и искате да се развивате. 

  1. Защо да Ви наемем?

Може би това е един от най-плашещите въпроси. Но истина е, че тъкмо той може да се окаже решаващ, за да получите мястото. Използвайте го, за да кажете нещо съществено за себе си, което да изтъкне положителните ви страни пред другите кандидати. Базирайте отговора си на това, че не само можете да вършите работата, но и можете да постигнете страхотни резултати. Акцентирайте върху лични качества, които ще ви помогнат да се впишете в екипа и черти от характера, които ви правят по-добър избор от всеки от другите кандидати.

Как да се подготвим за интервю?

Както казахме в самото начало подготовката е ключов фактор за успеха ви при интервюта за работа. Затова подходете към него като към проект или важна презентация и обмислете всяка стъпка.

Прегледайте евентуалните въпроси и добре обмислете отговорите. Особено ако са на английски, постарайте се да използвате правилните думи и формулировка, които ще ви донесат успех. 

Помолете приятел или близък, да разиграете интервюто ролево. Това ще ви помогне да преодолеете смущението от въпросите и ще ви направи по-уверени в последствие. Ще ви даде възможност и да видите пропуските си, а също и време да коригирате отговорите. 

Обмислете добре облеклото си за интервюто. Съобразете се с естеството на работата и компанията, в която кандидатствате, и се постарайте да спазите дрескода. Все пак целта ви е да направите цялостно добро впечатление. 

Не подценявайте езика на тялото. Нито прекалената скованост, нито пресилените емоции и жестикулиране, ще ви донесат успех. Старайте се да излъчвате увереност, да бъдете приветливи и спокойни. 

И не забравяйте – усилията ви са обречени, ако не можете да изразите добре себе си на английски. За това обаче има лесно решение – Езикова школа “Омега”! Ние не само можем да ви научим на английски, но и да ви помогнем, ако ви предстои интервю за работа. Затова не се колебайте да ни потърсите веднага на +359 878 566 537 или 02/423 21 21

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg