Чести грешки при подготовка за IELTS

Чести грешки при подготовка за IELTS - изображение

Ако сте отворили тази статия, вероятно сте напълно на ясно какво е IELTS. И все пак, за онези, които все още търсят най-удачния за себе си сертификат, ще дадем малко подробности. IELTS е един от най-популярните световно признати сертификати за владеене на английски език. Важи навсякъде по света, но само до две години след полагането на изпита. Това обаче ще е напълно достатъчно, ако искате да кандидатствате в университет или за работа, например. Другата особеност при него е, че оценката, която ще изкарате на изпита всъщност говори за нивото на което владеете езика. Например, за да твърдите, че имате покрито ниво В2, трябва да имате резултат 6 или 6,5. За повечето университети в Европа минималният брой за прием на нови студенти е 6,5 от академичния вариант на теста. Самият изпит има 4 компонента: Reading, Writing, Listening, Speaking, а продължителността му е около 3 часа. 

Чести пропуски при подготовката

Много често кандидатите са сертификат смятат, че владеенето на общ английски на високо ниво, например В2 е достатъчно за успешното полагане на изпита. Но има детайли, пропускането на които почти сигурно води до неуспех, а от там и до загуба на време и пари. За да си спестите всичко това е нежно само да си поставите ясна цел и да направите добра предварителна организация. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете скритите капани и да постигнете максимален резултат.

Недостатъчно време

“Бързата работа – срам за майстора” – гласи народната мъдрост. Доверете й се и направете най-важното – планирайте добре във времето. 

  1. Кога да се явя на изпит?
   Както вече знаете, IELTS важи две години от датата на изпита, затова, преди да пристъпите към него, съобразете за какво и кога точно ще ви е необходим. Така ще може да се включите в изпитна сесия, максимално близо до времето, в което искате да представите своя сертификат.
  2. Кога да се запиша за изпит?
   Когато определите периода, в който искате да положите теста, потърсете кога изпитните центрове са определили дати за сесиите. Така ще може да се запишете навреме, без опасност да пропуснете срока или да свършат местата.
  3. Кога да започна подготовката?
   Краткият отговор е – веднага! Колкото и добре да владеете езика никога не подценявайте подготовката за изпита. Дали тя ще ви отнеме повече или по-малко време зависи от много фактори. Със сигурност обаче е по-добре да разполагате с повече време, за да работите без излишно напрежение. Ако пък се окаже, че имате пропуски, които трябва да се попълнят, времето ще се окаже ваш безценен съюзник. И тук Езикова школа “Омега” може да ви бъде полезна с разнообразието от курсове, които ще бъдат съобразени изцяло с вашето време. Онлайн курсовете ни са идеален начин да учите в удобното за вас време без да губите време в пътуване. Виртуалната подготовка не отстъпва по качество на присъствения курс – работите с преподавател в реално време. 

Липса на периоди за пауза и отлежаване на знанията

Въпреки че и тук става дума за време, отделихме тази категория умишлено. Нашият мозък е сложна биологична машина и в голяма степен е едно от най-съвършените творения в света. И въпреки че е способен да обработва огромни количества информация, той също има нужда от време, за да може, най-общо казано, да ги осмисли и започне да ги прилага. Затова се постарайте да планирате подготовката си така, че да имате време за отлежаване на знанията.
Това правило важи дори когато учите общ английски. Много често личната ни взискателност и бързане да научим всичко веднага, са основната причина сами да убиваме мотивацията си. Не бъдете прекалено строги със себе си, дайте си време и най-важното – осъзнаването, че то е ключов елемент от успеха. 

Липса на анализ на грешките в пробните тестове

Тази грешка много често допускат хората, които имат много добро ниво на английски език. Те смятат, че за подготовката им е достатъчно да правят примерни тестовете в четирите категории от изпита. Да, примерните тестовете са най-основният компонент от подготовката, но това, което ги прави успешна практика е анализът на допуснатите грешки. Тоест, без учител, който да коригира грешките и да ви помогне да не ги допускате повече, трудно може да постигнете напредък. Ако искате времето и усилията ви да не са пропилени, доверете се на преподавател с опит от Езикова школа “Омега”.

Не се отделяте време за работа със синоними

Тук също работата с преподавател е от ключово значение. Да, всеки речник ще ви даде достатъчно синоними, за да избегнете употребата на определена дума и да направите речта си по-богата. Но английският, като всеки език има нива, регистри, стилистични нюанси. Те се предават чрез правилно подбраните думи за определения контекст. Вероятно може да се научите на това и самостоятелно, но със сигурност ще ви отнеме много време посветено на четене и проучване. Преподавател филолог с достатъчно опит в сертификатната подготовка може да ви го спести. 

Краткото обобщение на казаното по-горе е – добро планиране, достатъчно време и избор на правилния курс и преподавател. Какво печелите, ако се доверите на Езикова школа “Омега”:

 • безплатен диагностичен тест за ниво преди старта на курса;
 • изготвен лично за вас учебен план на подготовката, съобразен с вашите нужди, ниво и време;
 • избор между традиционните присъствени курсове и дистанционна онлайн подготовка. 
 • квалифицирани преподаватели с богат опит в подготвителните курсове и доказани резултати на своите ученици. 

Заповядайте!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg