Чернова за следващия ви френски пътепис

Чернова за следващия ви френски пътепис 1

Първото нещо, с което асоциирате Франция най-вероятно е Айфеловата кула, нищо странно като се има предвид, че е символ не само на Париж, но и на цялата страна. 20 000 туристи посещават дневно световно известната забележителност и навярно не подозират, че в страната на романтиката съществуват много други райски кътчета, които задължително трябва да бъдат посетени. Кои са тези места и как да направите престоя си в страната на романтиката още по-вълнуващ и незабравим?

 

Започваме с Етрета , Нормандия

Етрета , Нормандия

Градчето Етрета се намира в северозападна Франция, на брега на Атлантическия океан. Известно е със своите изваяни от морето бели варовикови скали, които оставят незабравим спомен в съзнанието на всеки, който ги види.

Отидете ли през лятото, трудно ще успеете да се усамотите, защото кристално чистата вода и невероятната гледка са любими за французите. Плажовете и улиците са по-скоро, изпълнени с въодушевени и шумни туристи. Ако пък сте почитатели на зимните приключения, със сигурност точно тук ще намерите търсеното спокойствие в шума от разбиващите се вълни. Няма да останат разочаровани и любителите на изкуството, литературата и кулинарията защото именно невероятната красота на Етрета се превръща във вдъхновение на редица френски художници и писатели, които прекарват ценни години от живота си именно тук. Посещавайки Етрета ще научите много повече за Матис, Дега, Курбе, Ги дьо Мопасан, Виктор Юго.

 

Колмар, област Елзас

Колмар, област Елзас

Чували ли сте за това градче? Ако не сте, не го пропускайте. То също се намира в северна Франция, обградено е с крепостни стени и вековна история. Културното му наследство го нарежда на второ място по значимост след Страсбург. Манастири, църкви, пъстри сгради и къщата на създателя на Статуята на свободата чакат да се престрашите да проговорите на френски, за да чуете тяхната история от пазителите ѝ – местните жители. И ценителите на виното няма да останат разочаровани, градчето Колмар е известно още и като Столицата на елзаските вина.

 

Мон Сен Мишел, Нормандия

Мон Сен Мишел, Нормандия

Ще останете безмълвни или най-малкото ще възкликнете, както подобава: „Génial!, Super!“, точно както биха възкликнали французите пред внушителната гледка на Мон Сен Мишел. Скалистият приливен остров, на който се издига невероятният манастир, наброява едва 43 жители. По статистика това е второто най-посещавано място във Франция, но все още не са много българите, които могат да се похвалят, че са били там.

„Архангел Михаил се явил на епископ Авранш и му казал да построи църква на скалистия остров, но епископът отказал да изпълни желанието му…“, това е само началото на легендата за внушителния връх, истинското блаженство и смисъл от нея се крие в романтичното френско произношение, така че заложете на френския и определете следващата дестинация за вашата ваканция!

И още извадки от историята: Мон Сен Мишел няколко пъти е бил под прицел на англичаните, по време на 100-годишната война, но се оказва непревземаем, а през 20 в. е включен в списъка на ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство.

Прочети още:

Кои са френските филми, които ще ви помогнат да научите езика?

Кой и къде говори френски език. Защо е добре да го знаем?

6 причини да се заловите сериозно с френския език

Кой е най-добрият метод за изучаване на чужд език?

На каква възраст е най-добре да започнем ученето на чужд език?

 

Рокамадур, Окситания

Рокамадур, Окситания

Ако вече сте посетили Аладжа манастир и то с интерес, със сигурност ще ви бъде любопитно да се разходите и из Рокамадур. Малкото селце в Югозападна Франция привлича своите посетители с параклиса „Св. Богородица“, издълбан в скалите още през 15 в. В него е статуята на Черната Мадона, направена изцяло от дърво. Името й произлиза от потъмняването на материала през годините. Любопитен факт за Рокамадур е, че за достигането до параклиса трябва да се изкачат над 200 стъпала, които поклонниците някога са изминавали на четири крака, символизирайки пълното си поклонение към Дева Мария.

 

Което и от местата да решите да посетите, няма да сбъркате, защото за всички тях съществуват интересни легенди и истории, които ще ви накарат да се потопите в отминали времена, непознати нрави и обичаи. А за да усетите напълно тези изключително френски кътчета, е нужно да разбирате какво си говорят местните жители. За тази цел помощ ще откриете в езикова школа „Омега“, която предлага курсове по всички езикови нива и в удобно за вас време.