Английски за деца. Кога се постигат добри резултати?

Английски език за деца. Кога се постигат добри резултати

Играта е най-добрият метод за преподаване на език за деца. Ако следвате този принцип, можете да постигнете добри резултати дори и в домашни условия. Точно затова ще ви подскажем няколко идеи и основни принципи, които трябва да знаете, ако сте убедени, че чуждият език има значение за бъдещето на детето ви.

Имайте предвид, че ако успеете да представите не ученето, а играта като основна цел, шансът детето да вложи повече усилия и интерес е много по-голям. Така нека преподаването на английски език за деца ще бъде просто инструмент за провеждане на играта и постигане на крайния резултат! Ето как Монтесори – известна в цял със своите иновативни педагогически методи, определя три основни изисквания при преподаване на английски език за деца:

  • Игрите трябва да са интересни. Ако се ползват допълнителни материали, те трябва задължително да следват вкуса на детето, да събуждат неговия интерес.
  • Избраните игри трябва да дадат шанс на детето да се поправи само при допусната грешка. Приемането на факта, че грешките са нещо нормално и могат да бъдат поправени е една от сериозните мисии на всеки родител и преподавател. Осъзнатата грешка е началото на правилното ползване на чужд език.
  • Да се предлагат игри, които позволяват на детето да бъде независимо, като играе само.

Идеи за игри на английски език в домашни условия

Класически метод за заучаване на понятия е създаването на връзка между предмет и дума на английски. Може да се ползват готови карти или изрязани листчета с визия на предмет, означен с дума на английски. Възрастният изговаря думата, а детето трябва да посочи съответния предмет.

Вариант на тази игра за преподаване на английски език за деца в училищна възраст е просто изписване на думата на английски. Избраните думи трябва да са предмети, които присъстват реално в стаята или пространството, в което се намирате. Детето трябва да постави изписаните  думи до съответстващите им предмети. По този начин се тренира и правописа.

Ето и няколко трика за преподаване на английски език за деца

В различни изследвания учените подчертават, че всеки момент за учене на чужд език е подходящ. Затова не се притеснявайте да говорите чужд език дори на новороденото си бебе.  Съществуват немалко факти, които доказват, че ако се говори системно чужд език на най-малките, в последствие те по-лесно усвояват този чужд език. И нещо още по-интересно: въвеждането на чужд език в детска възраст, развива навреме част от мозъка, отговорна за заучаване на който и да е било чужд език.

Никой не твърди, че е лесно

Най-важният момент при преподаване на английски език за деца, е да се избере подходящия метод. Излишно е да споменаваме, че различните хора се справят по различен начин с подадените им техники за заучаване. Трябва да се имат предвид възрастта на детето, неговите интереси и предпочитания. Ако детето обича движението, тогава подберете игри, които ще го накарат да се чувства в свои води. Например да скочи върху цифра номер Two, Six и т.н., нека стигне колкото може по-бързо до даден предмет, назован на английски. Съответно деца, предпочитащи по-тихи игри, нямат да имат нищо против да се забавляват с карти, рисунки и т.н.

Ако някой от родителите или близките на детето се справя без проблеми с чуждия език е добре да говори на детето само на този език. Тъй като знаем прекрасно, че това е изключително трудна задача, ако този език не е майчин, ще подскажем, че съществува и друга техника, която се опира на постоянството. Определен тип игри, които се харесват на детето, се провеждат единствено на английски език. Четенето на приказка преди лягане е винаги на английски. Може да намерите и песнички на английски в youtube и да ги пускате поне веднъж на ден. Запознайте се предварително с текста и с помощта на посочената по-горе техника: визия-дума, въведете новите понятия под формата на игра. Важното в случая е да намирате поне 20-30 минути на ден за тези занимания, следвайки определен контекст и време.

В заключение нека подчертаем, че независимо дали решите да запознаете сами детето си с английския език или поверите тази задача на подходящи за тях курсове по английски език за деца, най-важното нещо е постоянството. Изграждането на навик е най-голямото предизвикателство за родителите, които желаят детето им да научи добре чуждия език.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg