Английски за деца и то забавно!

Английски за деца и то забавно

„Английски за деца“ звучи като планиране на частни уроци или посещение в специализирани училища, но в действителност може да бъде просто игра. Английският е навсякъде дори във все още „прохождащия“ откъм термини детски речник. Нека само напомним, че едни от първите думи, които научава днес всяко едно дете са и на английски: “ок“, „плейстейшън“,  „стикери“, „компютър“… Много е възможно, ако попитате детето какво точно означава стикер да не ви отговори. Ако въпросът обаче е „Какво правиш със стикерите?“ най-вероятно ще ви отговори „Лепя ги в книжката“.

Тук се крие и разковничето за начина по който трябва да се подходи към поднасянето на английския за деца. За децата е важно да свържат една дума с определена ситуация, а не просто да я възприемат като отделна единица, тоест да дадат точен превод на една дума. Този техен начин на заучаване лежи в основата на множество успешни методи за изучаване на чужди езици за малки и големи.

Как английския за деца да се превърне в нещо забавно?

Снабдете се с книжки на английски за деца и им четете. Задължително изберете такива с много картинки. Когато към заучаването на английски думи се задейства и визуалната памет, със сигурност шансът за успех нараства. Можете да си позволите дори да им говорите на български като включите конкретна дума (cat, dog, flower…) на английски, посочвайки тези думички на картинката. Не е нужно да подчертаваме, че подобно „упражнение“ изисква да сте уверени в своето произношение на английски.

Английски за деца  и мобилните приложения

В ерата на смартфоните и таблетите почти всяко дете научава много по-бързо от един възрастен как да се справя с тачскрийна, командите и въобще всичко свързано с електрониката. Ето че подобни увлечения могат да имат и своята полезна и занимателна страна. Някои от доказано ефективните мобилни приложения за изучаване на английски за децата са: Booksy, Carton – free English, English for Kids, Speak English – Kids Games и други.

Филмчета в You Tube

Един забавен и доказано ефективен начин за поставяне на основите на английски за деца е гледането на детски филмчета. Любим анимационен филм за малки и големи в много европейски страни е Peppa Pig (за съжаление непознат в България). Това е идеално филмче за обогатяване на речника на малки и големи. Доброто и бавно произнасяне на думите, забавните истории на малкото прасенце, нейното семейство  и приятели са чудесен начин да създадете интерес на децата към английския.

Отново филми! За да подобрим английския за деца, когато те самите са по-големи

Гледането на филм на чужд език на първо четене звучи доста обезкуражително дори за хора, които от години изучават английски език. Но едно от най-добрите упражнения си остава гледането на филм на английски със субтитри (поне в началото, като трябва да се цели четене на субтитрите само в краен случай). Следващата стъпка е субтитри на английски, което ще помогне не само за разбирането, но и заучаване на правилно изписване на думите.

Нека не забравяме и песните

Песничките за деца на английски е идеален начин да се запаметят цели фрази. Тук помагат ритъмът, мелодията и честото повтаряне. Ето че и в този случай може да ни дойде на помощ You Tube: https://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs. Тези лесни песнички за най-малките могат да се превърнат не само в любими, но и отлично средство за поставяне на основи на английски за деца.

И накрая: нека поиграем

Любима игра на децата от цял свят е криеница, но този път в домашен вариант. Скрийте някакъв предмет и започнете да насочвате детето с няколко лесни команди: “turn left” (завий наляво), turn right” (обърни се надясно), straight on, go back, open the door, pass the sofa и т.н. Всеки знае, че без посоките сме за никъде в комуникацията с другите, така че “Let’s Go On!”

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg