Английски – какво показват цифрите?

Английски език – какво показват цифрите за него

Английският език се е превърнал в лингва франка по света в областта на бизнеса, науките, авиацията, изчислителната техника, образованието, политиката, забавлението…

Нека цифрите ви убедят до колко и къде е застъпен английският език.

90% от хората избират английски език за работа

В която и сфера да погледнете, английският език ще бъде насреща ви.  Колко точно? За пример даваме авиокомпаниите, където първият избор за работа е английският език с цели 90%. Това означава, че където и да тръгнете да пътувате със самолет, най-вероятно ще се сблъскате с него. Дори и да сте се запътили с италианските авиолинии  и да има италиански екипаж, щом пилотът е избрал английски език за свой език по време на работа, тогава при излитане и кацане се свързва с наземното управление само на него.  Абсолютно същата ситуация е и при морските комуникации.

Над 60% от всички академични доклади са написани на английски език

Що се отнася до приложението му в писмената форма, статистиките посочват убедително, че  две трети от всички академични доклади са на английски език, макар половината от авторите им да са чужденци и езикът да не им е майчин.  Още по-внушителен е процентът на статиите в Science Citation Index – при тях на английски език са цели 95%. Това, заедно с факта, че 50% от вестниците в световен мащаб са на английски език, трябва да ви говори, че в повечето случаи информацията е получена от източници на същия език. Какъв по-добър начин да бъдете информирани, ако не през оригинала, без изкривяване в превода!

Около 70% от текста в интернет е на английски език

В бизнеса половината от партньорствата се осланят на комуникацията чрез английски език, а само имейл кореспонденцията начислява 75%! Започнете ли да търсите в интернет пространството е неизбежно да не се сблъскате с езика, тъй като според приблизителни статистики между 70-80% от писменото съдържание в интернет е на английски език. А на кого не би му било от полза да разбере какво пише насреща му без непрестанната намеса на преводач? Няма как да не споменем, че най-разпространеният език за общуване във виртуалната среда е  английският език и владеейки го  си отваряте множество врати за нови приятелства и контакти.

1 000 000 думи

Това е внушителното число, отговарящо за приблизителния брой на всички думи в английския език. Преди инстинктивно да се стреснете и откажете от ученето му, защото „цял живот няма да стигне да го науча”, успокояваме, че повечето от регистрираните думи са научни термини.  В официалните речници последният броят за 2014 година пада на 470 000 думи.

Въпреки по-малкия брой думи, не трябва да се забравя фактът, че често всяка една от тях е натоварена с много значения. За пример взимаме най-обикновеното „fine”, което има 14 определения като прилагателно, 6 като съществително, 2 като глагол и 2 като предлог. Впечатляващо, нали? Вмятаме, че няма как с толкова различни значения, според различните ситуации на употреба, да не се получи ситуация, където една дума според контекста да бъде антоним сама на себе си. Веднага посочваме „sanguine”, която хем може да означава „буен” и „кръвожаден”, хем „жизнерадостен” и „спокоен”.

Макар често числата да са скучни, тези са внушителни, нали? И най-важното – те показват нагледно важността на английския език във всяка област. Ако искате да го научите или да го подобрите, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще се погрижим да определим с безплатна консултация при методолог вашето ниво на владеене на езика и да изберем група, където да се чувствате добре и на място.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg