Английският език в социалните мрежи

Английският език в социалните мрежи — изображение

Ако до преди близо две години Интернет и виртуалното пространство бяха просто част от живота ни, по-малка или по-голяма, то днес, заради пандемията, те заемат огромна част от него. Без Интернет не просто ще се лишим от общуването с близки и познати, но е твърде вероятно да не можем да работим. Имали сме поводи да говорим за това как Ковид-19 промени света, възприятията и навиците ни. Също не веднъж сме казвали, че английският се превръща все повече и повече в общ език, на който хора от различни националности могат да общуват. Днес ще насочим вниманието ви още малко към връзката между интернет и английският език и как може да се възползвате от всички възможности, които тя ви дава. 

Научаване на нови професии и усъвършенстване на уменията

Ако сте решили да използвате за учене времето, което се налага да прекарате затворени в къщи, несъмнено вече сте разбрали, че интернет пространството изобилства с материали за усъвършенстване в почти всяка професионална област. Със сигурност има много такива на български, но те са само един малък процент от всичко. Заради популярността на английският, много специфична професионална литература е написана или преведена на английски. И това важи за всички области и професии. 

Ако пък не търсите развитие, а просто искате нова работа, тук отново ще ви помогне комбинацията от английски и интернет, защото:

  1. Езикът ще ви помогне да разширите кръга от фирми и държави, в които да потърсите нова реализация;
  2. Дори български работодатели все по-често публикуват обяви за работа на английски, защото владеенето на езика е задължително условие;
  3. Може да ползвате всички налични онлайн ресурси, за да научите специфичната лексика и терминология, която работодателите използват в обявите си;
  4. И не на последно място – да използвате онлайн съветите за подготовка за интервю за работа. 

Създаване на широкообхватна мрежа

Ако започвате свой бизнес или вече имате такъв и искате да го разширите интернет ще ви даде много нови възможности за това. Вече не е достатъчно само да имате фирмен сайт. Трябва да знаете как да го направите “видим” и атрактивен за потребителите. Има различни начини, как да направите своята интернет страница “предпочитана” така че търсачките да я показват в първите позиции. Има и специалисти, които не просто ще ви посъветват, но и ще оптимизират страницата ви. Но и сами може да се сетите, че социалните мрежи са чудесен начин да придобиете популярност. И тук отново се намесва английският. Да, логично е, че с реклама на английски ще имате практически покритие в цял свят. Но истина е, че днес, основните потребители на социалните мрежи са тинейджърите. И независимо от това кой е родният им език, в тях че често общуват помежду си тъкмо на английски. Клипче в youtube, facebook, twitter, reddit или tik-tok ще придобие по-голяма популярност, ако в него споделите коментарите си на английски. 

Когато говорим за социални мрежи трябва да имате предвид и специфичния език, който се използва в тях. Като всяко общество и интернет пространството оформя, така да се каже, колективи по интереси. Хората обединени от някаква обща страст или възраст, развиват специфична лексика в комуникацията помежду си. Самият начин на общуване в социалните мрежи – чат, видео връзка или онлайн разговор, води след себе си и куп различни форми на изразяване. Тоест, познанията ви по английски ще се нуждаят и от специален “ъпгрейд” за “сленга”, който различните групи потребители на социални мрежи използват. Защото, както е известно, ще имате по-голям успех, ако говорите на клиента на неговия език.

Разширете собствения си мироглед

Ако сте от поколението, което все още смята, че социалните мрежи са просто алтернативен начин за комуникация с близки и познати, значи е време да да се огледате по-внимателно. Хората днес все повече общуват предимно онлайн. Често имаме приятели, с които сме успели да изградим значителна близост, без дори да сме се виждали на живо. Интернет ни дава толкова възможности да присъстваме в живота на хора, които чисто физически са на другия край света. А английският разширява кръга от хора, сред които можем да намерим съмишленици, приятели или дори сродни души. 

Независимо дали тази тенденцията за виртуализиране на съвременния свят ви харесва или не, тя е факт. Затова не губете време в мрънкане и носталгия по миналото. Опознайте интернет и необятните възможности, които може да ви даде – лични и професионални. И не подценявайте английския! В приятелски разговор граматичните грешки може и да са приемливи, но в професионален са недопустими. Познаването на граматиката е владеенето на правилната лексика, ще отвори за вас нови възможности. Най-малко, с доброто владеене на езика ще създадете добро първо впечатление, което ще ви помогне в бъдещето общуване. Не отлагайте този “ъпгрейд” и се запишете на курс в “Езикова школа “Омега”.