Английски на ниво C1: как да го постигнем и как да го поддържаме

Английски на ниво C1: как да го постигнем и как да го поддържаме — изображение

Най-добрият начин да развивате и поддържате английския си е като го упражнявате във всичките му компоненти – слушане, говорене, четене и писане. Кои обаче са най-добрите начини, методи и техники, с които да го правите. Ето няколко практични съвета, за тези, за които С1 по английски е настоящата цел. 

Какво означава ниво С1

Както вероятно знаете, знанията в езиците са разделени в нива от Европейската езикова рамка, която дават ориентир за степента на владеенето на езика. Ето какво казва тя за ниво С1 по английски:

1. Разбиране и слушане

Разбирате дълга реч, която може да не е ясно добре структурирана. Без усилия гледате и слушате радио и телевизионни предавания, филми.

 • Четене

Разбирате дълги текстове от различен характер – художествени и нехудожествени и разпознавате стилистичните им особености. Не срещате трудности при разбирането на специализирани статии и дълги технически инструкции дори когато не са свързани с вашата сфера на дейност.

 • Говорене и участие в разговор

Изразявате се свободно без видимо затруднение в подбора на думите. Използвате езика гъвкаво и ефикасно за социални или професионални теми. Изразявате идеите си  точно и ги свързвате с изказванията събеседници си.

 • Самостоятелно устно изложение

Способни сте да структурирате ясни и подробни описания по сложни въпроси, като включвате в тях и подтеми. развивате изказването си логически и с подходящата градация, изложение и заключение.

 • Писане

Имате способността да създавате ясен и добре структуриран текст, в който да изложите гледната си точка. Владеете различни стилове – писмо, есе или доклад, като подбирате правилните изразни и стилистични средства. 

Как най-лесно да достигнете ниво С1

Има два начина да направите това, като най-добрата тактика е да ги комбинирате, разбира се, когато това е възможно. 

 • Запишете се на курс

След като вече сте се уверили, че владеете добре ниво В2, намерете подходящ курс с който да продължите. Напредването с подкрепата на преподавател в този период от обучението ви е много важно, за да може да разберете и овладеете правилно тънкостите на езика. На този етап би трябвало добре да владеете граматиката на английски и да имате достатъчно добър запас от думи. Как обаче да ги използвате в правилните ситуации и стилове, как да изразявате различни нюанси на мисълта и да ги разпознавате в писмена или устна комуникация? За за научите това, ще ви трябва помощта на преподавател. 

 • Учете езика в реална среда

Да, ако живеете в англоговоряща държава това ще е лесно. На практика ще имате неограничени възможности за реални ситуации, в които да изследвате и практикувате. В този случай нуждата да се справите с определен тип комуникация, ще ви направи достатъчно наблюдателни, за да “попиете” нови знания и умения от средата, в която общувате. това разбира се, ще ви накара и бързо и ефективно да направите тези знания активна част от вашия английски. 

Как да поддържате ниво С1

Ако не живеете в страна, където се налага да общувате изцяло на английски, ето няколко метода, които ще ви помогнат да задържите нивото си. 

 • Изучаване на език в реални ситуации

Намерете правилните за вас онлайн платформи, в които да обсъждате реални теми и събития, с англоговорящи. Подберете област, която ви интересува или е пряко свързана с вашата работа. 

 1. Провеждане на срещи и събирания на английски език
  Ако работите в компания, която изисква общуването с англоговорящи партньори, за вас и колегите ви ще е от изключителна полза, ако провеждате всички събрания и срещи само на английски. Това ще е ежедневна тренировка, която не само ще поддържа нивото ви, но ще ви даде и увереност да се изразявате свободно, когато трябва да се срещнете с вашите чуждестранни партньори или клиенти.

 2. Избор на подходящи книги
  Те могат да са на всякаква тематика – художествени или специализирани. Това ще решите вие според интересите и нуждите си. Ако сферата ви на интерес е тясно професионална, може да изберете и периодични издания като вестници и списания.

 3. Новини и подкасти
  Изобщо, направете така, че целия информационен поток, който достига до вас през екрана на компютъра или телевизора ви, да е на английски. Гледайте новините и филмите на английски, включете в ежедневните си забавления и гледането на развлекателни програми на английски. Слушайте подкастове докато пътувате към работа. Всичко това, освен забавно е и много полезно, защото ви информация дава свежия, жив език, който при нужда, сами може да употребите в разговор. 

И ако все пак чувствате, че нещо не достига във вашата самоподготовка, не се притеснявайте да потърсите малко помощ. Езикова школа “Омега” разполага с отлични професионалисти, с огромен опит. Нашите методолози ще изработят за вас индивидуална програма за курс, ако имате нужда от специфични теми. Може да се запишете и в групово обучение, където освен помощта с на преподавател ще разполагате и със среда, в която да упражнявате всичко научено в ниво С1. 

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg