Академичен английски – какво трябва да знаем

akademichen-angliiski-kakvo-trqbva-da-znaem-izobrajenie

Ако някога ви се е налагало да четете научна литература, вероятно сте изпитали онова странно чувство, че познавате езика, на който четете и едновременно с това изпитвате затруднения да разберете съдържанието. Това разбира се е напълно нормално, заради спецификата на научната реч и най-вече нейната строго специализирана лексика, която е различна за всяка област на познанието. И ако това объркване може да бъде сравнително бързо преодоляно, когато четете на родния си език, то ако се налага да го правите на английски, има голяма вероятност да се сблъскате с по-сериозни трудности. 

Английски език за академични цели

Академичният английски език е от изключителна важност за студентите и докторантите, които искат да успешно представят своя принос към науката. В днешно време, когато научните изследвания имат все по-голямо значение, умението да се комуникира на английски език е ключов фактор за успех.

Английският език за академични цели включва специфични конвенции, програми и умения, които са от съществено значение за успешното участие в научната общност. Това включва разбиране на английски научни статии, писане на есета и доклади, презентиране на научни резултати и участие в дискусии.

Всичко от изброените по-горе неща е важно за всеки, който иска да се развива в определена научна сфера. И да, вече няма значение в коя точка на света работите. Технологиите направиха комуникацията и достъпа до информация практически достъпни от всякъде и по всяко време. Затова, няма как да разчитате, те може да се затворите само в кръга от знанията достъпни на родния ви език. Преводите на научни статии или трудове изискват време. А често новите данни съдържащи се в тях, могат да са ви от полза по темите, по които работите. Същото важи и когато искате да споделите резултатите от вашата работа. Може да напишете статия или по-обемен труд на български, но е факт, но така разпространението му извън пределите на страната ни ще стане доста по-бавно. Ако обаче сте усвоили академичния английски в своята област, няма да имате никакви затруднения да публикувате веднага. Същото важи и за комуникацията по време на целия работен и изследователски процес. Изобщо, ако имате досег с научните среди, едва ли има нужда да ви убеждаваме, колко е важно да сте наясно и с тази страна на английския. 

Особености и сфери на приложение

Първата и най-важна особеност е, че когато говорим за академичен английски, не говорим само за един вид. Научният език се различава от нормалния най-вече по своята особена лексика. А както всички знаем, тя е различна в различните научни области. Специфичните термини и думи са различни, защото описват различни по своята същност обекти, понятия и процеси. Всичко това след себе си редица други специфики в начина на говорене в съответната област на познанието. 

Както казахме по-горе, академичния език се използва предимно когато се описват научни изследвания, резултати и открития. Това се случва предимно в писмена форма, която също има своите характерни начини на оформяне на съдържанието. 

В тази връзка трябва да споменем също, че почти няма изследване, което да не се опира на вече съществуващи резултати от предишни такива. Това прави и цитирането в научната литература една от нейните най-важни характеристики. Но, за да го правите правилно трябва да знаете, че  академичният английски има специфични правила за цитиране и избягване на плагиатство. Всички знаем колко е лесно днес да се копират чужди текстове. Този факт прави още по-важно умението да се избягва плагиатството.

Съвети за усъвършенстване

Всички тези особености на академичното говорене няма да ви попречат да се развивате в избраната от вас област. Но ако имате сериозни амбиции да влезете в света на науката и да сте винаги в крак с новостите е добре да сте наясно с езика, на който международната научна общност комуникира. И ако все още не сте влезли в научните среди, които са ваша цел, това не е оправдание да изоставате с академичния английски. Всъщност колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Като всеки език и академичният английски е в състояние да отвори за вас по-широко вратата към вашата мечта. Така още докато сте на студентската скамейка ще може пълноценно да участвате в групови дискусии, четене на научни статии. Ще се упражнявате в писане и говорене по темите, които ви вълнуват. 

В крайна сметка, владеенето на академичен английски е от изключително значение не само за успешното завършване на университетското обучение, но и за успешната кариера в науката. Това е особено важно в световен мащаб, където международното сътрудничество в научните изследвания е все по-често. 

Заради специфичността на академичния език обаче, е важно да знаете, че в началото вероятно ще имате нужда от помощ, за да се го усвоите. Винаги може да се възползвате от наличните безплатни онлайн ресурси. Но ние от Езикова школа “Омега” винаги препоръчваме да стартирате изследването на непознат за вас език като използвате професионалната помощ на преподавател. Вярваме, че всички, които имат интерес и досег с науката ще се съгласят, че е твърде опасно да се прохожда в непозната област, ако си въоръжен само с много ентусиазъм. Не казваме, че самостоятелното учене е невъзможно. Но напътствията на преподавател ще ви спестят много лутане и ще ви избавят от опасността да научите много погрешни понятия. Затова не се бавете, а ни се обадете. Езикова школа “Омега” разполага с отлични преподаватели, които ще вървят с вас крачка по крачка по пътя на изучаването на академичен английски, ще ви насочват към правилните онлайн източници за самоусъвършенстване и ще ви помагат да изградите добри навици в писането на научни статии и доклади. 

Попитайте за нашите специализирани курсове за академичен английски тук.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg