9 трика как да научим по-лесно английски

9 трика как да научим по-лесно английски език
Желаете ли да говорите английски език без да се замисляте, речта ви да тече свободно и този процес да се случва по-бързо – почти сега и веднага? Истината е, че курсовете по английски език са най-важната стъпка към ефикасното научаване на езика, но всяка допълнителна дейност извън класната стая също е от полза за овладяването на езика. Как това да се случи по-бързо? Ето 9 съвета, които ще ви помогнат за усъвършенстването му.

Престанете да бъдете ученици

Да, точно така! Моментът, в който се възприемете като човек, който вярва, че говори езика и не гледате на себе си като на ученик, е малката голяма тайна! Това е то обратната психология: ще се почувствате по-уверени и ще започнете по-убедено и спокойно да ползвате новата информация. Това е една чисто психологическа, но важна стъпка!

Приемете, че английският език е странен

Нестандартен съвет, нали? Но е повече от полезен за възприемането му, тъй като често е трудно да се следи логиката му. Например, защо глаголът „read“ (reed) и „read“ (red) е ужким една дума, но се произнася по различен начин според това дали говорим в сегашно или минало време? Или пък защо “mice” е множественото число на “mouse”, а множественото число на “house” е “houses”? Къде е логиката? В сила важи така извесната фраза: „Всяко правило има своето изключение“. Затова вместо да си блъскате главата в търсене на причина за всичко, приемете, че английският език не винаги е обясним и просто научете изключенията.

Запомнете – отговорът се крие във въпроса

Ако се притеснявате дали отговаряте правилно на заден въпрос, слушайте внимателно събеседника си! Причината се крие във факта, че английските въпросителни изречения са като огледало. За пример на въпросите: „Does he….?“ , “Can she…?“ и “Is it…?” отговаряте съответно със същите думи, но в различен ред: „Yes, he does.“, „Yes, she can.“ и „Yes, it is.“. Затова следващият път, когато ви попитат нещо, заслушайте се, сигурно човекът вече е използвал повечето от думите, които са ви необходими, за да отговорите. Това са малки хитринки, но помагат да използвате правилните думи!

Не учете твърде много граматика

Вероятно това ще се превърне в най-любимия ви съвет, който ще изпълните с най-голямо желание! Не забравяйте, че дори английскоговорящите правят грешки. Все пак не бързайте да захвърлите напълно граматиката, тъй като тя неизбежно ще ви е нужна! Ключът за свободното говорене се крие в способността да се комуникира и баланса между правила и практика.

Не се страхувайте да правите грешки

Вероятно вече сте го чували, но е важно да го осъзнаете, за да можете да започнете да говорите по-смело. Не позволявайте на страха от това да сгрешите, да ви попречи да комуникирате! Естествено е да чувствате трудност, защото хем трябва да изразите мисълта си, хем да използвате уместно всички правила. Но колкото повече говорите, толкова по-лесно ще става!

Заобиколете се с англоговорящи

Ако не практувате езика извън курсовете по английски език е вероятно да се престрашите да говорите много по-бавно от предвиденото. Опитайте се да създадете приятелства извън комфортната ви зона, запознайте се с англоговорящи – може би познавате приятел на приятел, който е чужденец. Така ще научите непознати досега разговорни фрази и ще приложите на практика наученото досега.

Гмурнете се в английския език

Колкото повече му се отдадете, толкова по-видим ще е прогресът ви. Съветваме ви да смените езика на телефона и във фейсбук с английски, за да може да свикнете по-бързо да го възприемате. Още по-приятно занимание е да си пуснете филми на английски език – не само, че имате богат избор, но и ще си упражнявате! Слушайте песни на английски език, купете си книга или списание според нивото на владеене и се наслаждавайте на развитието си.

Научете идиоми в английския език

Съществуват редици аспекти от английския език, които няма да срещнете в сухата материя на учебниците. Идиомите и ключовите фрази са пример за това. Те се срещат изключително често в ежедневния живот и научите ли дори част от тях, ще ви бъде от голяма помощ.

Наименувайте предметите у дома

Случвало ли ви се е да пишете дадена дума по двадесет пъти и пак да не я запомните? Затова даваме поредната практична хитринка, която да ви улесни. Облепете със стикери предметите у дома, в колата или в работата с английския им превод. Така следващият път, когато отваряте хладилника или се поглеждате в огледалото, ще „виждате“ думата пред себе си и ще можете при разговор бързо да си я спомните!

 

Прочетете още:

Разгледайте още: