8 + 1 стратегии за ефективно учене онлайн

8 + 1 стратегии за ефективно учене онлайн - изображение

Започвайки курс, независимо дали е присъствен или онлайн, курсистите имат възможност да поемат контрол над академичната среда. Мнозина, сблъскващи се за пръв път с онлайн обучението изпитват затруднения в привикването  към тази форма. За да помогнем в процеса ви предоставяме съвети и стратегии за ефективно учене онлайн.

Отнасяйте се към курса така, сякаш е присъствен

Независимо дали сте в учебната зала или в комфорта на дома си, по време на курса трябва да сте дисциплинирани. Много по-лесно е да не се включим в занятието онлайн, отколкото да не се появим на място, защото мислим, че ще останем незабелязани. В крайна сметка, когато е даден старт на обучението е нужна отговорност, за да извлечете максимална полза от него.

Отнасяйте се отговорно към заданията и домашните

Както при присъствените, така и при онлайн курсовете има задания за самоподготовка. Настройте се така, че да разпределите тези задания през времето, а не в последния момент. 

 • Непредаване на домашни и задания поради технически проблеми

В нашата платформа домашни могат да се предават чрез

  • личния профил през сектора “Съобщения”. В полето “До” напишете името на вашия преподавател така както е написано в платформата. Можете да изпратите домашното си като съобщение или като прикачен файл в съобщението. Тази опция е препоръчителна за груповото обучение.

 

Инструкциии за изпращане на съобщение

  • сектора “Самостоятелна работа” във всеки от уроците във вашия курс. Там също може да прикачите файла с домашното си. Тази опция може да се използва при индивидуалните курсисти. 

Инструкциии за изпращане на самостоятелна работа

 

В случай на технически проблем или затруднения с навигацията – попитайте ни. При технически проблем, винаги можете да изпратите заданието по имейл, а по-късно да бъде качено и в профила.

 • Забравено домашно

Основната цел на учителите е да преподадат материала. Всеки курс, който водят е с различни хора, с различни характери. По тази причина е нужно да се фокусират върху стратегиите за преподаване, а не в напомнянето за задания за самоподготовка. Това е лична отговорност и въпрос на самодисциплина на всеки курсист.

Първо прочетете

Когато стартирате курс онлайн получавате насоки за използването на платформата за обучение. Ако те не са достатъчни, поискайте да бъде направено демо с разяснения на интерфейса. Водете си записки и се опитайте да запомните какви са възможностите. Ако все пак имате проблем, винаги можете да попитате отново. По този начин ще спестите време, което може да бъде прекарано в изучаване на материала.

Гледайте записите от занятията

Едно от най-големите удобства при онлайн курсовете е, че всичко е достъпно на запис. Опитвайте се да преглеждате поне по още веднъж минали занятия, ще видите много неща, които сте пропуснали, както и своето собствено поведение. Това ще ви помогне да допълните пропуските в записките си по урока, както и да чуете повторно важно обяснение. 

Спазвайте “netiquette”

Както в живия живот, така и в онлайн пространството има правила при общуване. 

 • включвайте се по същество в темата;
 • изключете микрофона, за да отстраните шумовото замърсяване, когато слушате и не е необходимо да говорите;
 • не бъдете критични към хора от групата, които имат затруднения;
 • бъдете широкоскроени – опитвайте се да мислите за курса като едно цяло, помагайте на останалите;
 • не влизайте в спор с участници в обучението.

Отстранете разсейванията

Ученето в къщи, със семейството наоколо, може да бъде разсейващо. Затова по време на лекцията се опитайте да се изолирате. Не започвайте каквато и да е домакинска работа непосредствено преди или по време на курса. Уверете се, че членовете на домакинството знаят, че ви е нужно спокойствие.

Осигурете си “ваше място”

Често нагласата за учене липсва, когато асоциираме дадено място с почивка. Отделете кът в дома, който е пригоден за обучение. На дивана или леглото може да е много удобно, но полу-легналата позиция не помага на концентрацията. Още повече, при видео връзка пречи и на останалите участници. Заемете седнала позиция, заменете пижамата за по-официална дреха и се впуснете в курса с цялата си концентрация.

Обърнете внимание на допълнителните ресурси

Много често, при всеки курс се предоставят допълнителни ресурси за самоподготовка. Те не за задължителен елемент, но употребата им може да ви донесе голяма полза. В платформата на езикова школа “Омега” такива са:

 • онлайн библиотека с адаптирани книги;
 • достъп до учебниците в интерактивен вариант с всички видеа, аудиофайлове и упражнения;
 • инструкциите към всеки урок, които ще ви помогнат значително в самоподготовката;

Бъдете винаги любознателни

Щом сте стигнали до решението да започнете курс, независимо от формата на провеждане – заслужавате похвала! Поставете си цели за развитие и ги следвайте. Ние от езикова школа “Омега” сме тук, за да помогнем във вашето развитие и да предоставим иновативни методи и отдадени на знанието преподаватели.

Разгледайте нашите онлайн курсове или се свържете на 02/423 21 21 или 0878 566 537.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg