6 причини, заради които все още не сте постигнали свободно владеене на английски

speaker-stage-conference-room-min

Един от най-добрите начини за научаване на чужд език е като го упражнявате. Това включва употребата както писмено така и устно. Тоест, колкото повече четете, слушате и говорите английски, толкова по-добре ще разбирате и говорите. И въпреки че това изглежда лесно в свят, в който английският е навсякъде в ежедневието ни, често не успяваме да постигнем нивото, на което се надяваме. Защо това е така и как да поправите грешките, които ви пречат да говорите свободно на английски? Ето няколко проблема и съвети как да се справите:

 1. Речникът ви е твърде ограничен, за да водите разговор
  На всеки му иска да проговори на английски още след първите няколко урока. Но е важно да си дадете сметка, че за да говорите на който и да е език имате нужда от достатъчен запас от думи и познания за граматиката, за да може да формулирате смислено изречение. И все пак, не оставяйте енергията и вдъхновението ви да се изпарят. Просто не бързайте да се впускате в сложни разговори. След всеки урок, систематизирайте новите знания и тези, с които вече разполагате – думи, изрази, граматика. На база на съответния езиков запас се опитвайте да конструирате сами фрази, които отговарят на нивото ви. Колкото повече ги използвате, толкова по-лесно ще ви става да общувате.

 2. Научавате нови думи, но когато някой ги използват – не разбирате значението им
  Основната цел на езикът е общуването, тоест обмяната на мисли и идеи между хората. Тоест, не  е достатъчно само да може да говорите, трябва да може и да разбирате какво ви казват, защото иначе няма да се получи диалог. Често сме толкова концентрирани върху желанието си да проговорим, че забравяме, ме и умението ни за слушане се нуждае от упражнения. Ако и вие страдате от подобен тип неразбиране, значи е време да подобрите умението си за слушане. Има няколко лесни начина, които може да използвате:

  • гледайте филми без субтитри;
  • слушайте радио или подкаст;
  • гледайте телевизия или други предавания по ваш вкус, но на английски;
  • слушайте музика.
   Изобщо запълнете деня си с английска реч и не се притеснявайте, ако в началото не разбирате добре. Ухото ви има нужда да свикне да чува и разпознава думите. Затова се заредете с търпение и позитивизъм и много скоро ще усетите значителен напредък.
 3. Разбирате добре езика, но не можете да говорите
  Това е по-честият сценарий, който се случва на учещите английски. Чуваме и четем на езика всеки ден, но е много трудно да преодолеем езиковата си бариера. Една от причините е, че в ежедневието не ни се налага да говорим на английски, а на български. Решението на проблема е просто – говорете! В глобалния свят на интернет хората, с които да практикувате са буквално на един клик разстояние. Вложете малко време за да намерите подходящи за вас общности – групи на хора, които като вас искат да тренират английския си, форуми за различни дискусии или дори фейсбук приятели. Не е задължително да намерите непременно native speaker. Приятел който владее езика добре също ще свърши работа. Ако искате обаче да не разчитате на случайността и да имате обозрим хоризонт, в който да видите подобрение – запишете се на разговорен курс.
 4. Има твърде много думи, които означават едно и също нещо
  Да, във всеки език има синоними и често за хората, които го изучават като чужд е трудно да се ориентират. Със сигурност ще продължите да изпитвате затруднения, ако просто учите думите самостоятелно. За да избегнете подобни ситуации:

  • винаги, когато учите нова дума се старайте да го правите като я включвате в изречение. Когато я запаметите в употреба, не просто ще научите значението и, но ще можете да я използвате правилно, а също и да я разпознавате когато я чуете в съответната фраза. За да учите така използвайте фрази, които съответстват на нивото ви, за да избегнете допълнително объркване. Не бързайте да научите всичко изведнъж! Ако изградите стабилна основа, ще можете лесно и без усилия да надграждате с времето;
  • ползвайте синонимен речник. Така не просто ще научите синонимите на определена дума, но и отсенките в значението й. Намерете добър речник, който илюстрира значението с примери;
  • учете значение, но не в превод, а с обяснение на английски. Този метод има много положителни ефекти. Първо, мозъкът ви автоматично ще започне да разбира, а не да превежда, когато слушате. И второ, самото обяснение се състои от фрази, тоест кратък свързан текст, който сам по себе си е и контекст за съответната дума. Това определено ще ви помогне да избегнете объркването със синонимите.
 5. Искате речта ви да звучи естествено
  Да, това често е трудна задача, особено, ако не живеете в англоезична страна. Но със сигурност не е невъзможно. Ето още няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да звучите естествено:

  • учете новите думи в употреба – повтаряме съвета, защото работи. Съобразете фразите с нивото си и сферата, в която използвате езика – ежедневие, работа, училище …;
  • учете идиоми и фразеологични изрази – те наистина ще направят езика ви жив и естествен. Но внимавайте с употребата им, защото не всеки слой на езика позволява използването на едни или други изрази;
  • ако нямате естествена среда – гледайте сериали. Да, именно сериали, защото там може да чуете много повече от живия език. Не само ще научите нови думи и изрази и как правилно да ги използвате, но ще усетите и атмосферата на ежедневния език или как се общува в офис среда, например. 
 6. От години учите чужд език, но не виждате напредък

Тук за съжаление готов отговор няма, защото всеки от нас е различен, а това значи също, че прави и различни грешки. Но има решение – потърсете професионална помощ. Това не значи непременно курс, но консултация с методолог, ще е първата крачка към вашия напредък. Езикова школа “Омега” от години прилага този модел на обучение за своите курсисти, особено при такива, които имат специфични изисквания или затруднения. Методологът бързо и лесно може да направи диагностика на вашето настоящо ниво и да регистрира грешките, които ви пречат да постигнете желания резултат. С негова помощ може да съставите план, който съответства на вашите потребности и възможности и да учите без стрес. А с помощта на учител, в групов или индивидуален курс, може да създадете нови успешни навици да учите, с които не просто ще избегнете застоя, но и ще отбележите бърз напредък.