5 уникални немски думи

5 уникални немски думи – още една причина да научите езика

Чували ли сте за онази поостаряла смешка, че в Германия няма как да се играе „Скрабъл“, защото в този език дори най-кратките думи съдържат повече от 10 букви? И въпреки че това не е вярно, смешката само потвърждава колко труден за научаване е езикът на германците. Най-вероятно знаете някоя и друга дума, научена от филми, песни или екскурзия до там, но никога не сте събирали смелост да се впуснете в учене на родния език на над 82 милиона души.

Предлагаме ви по-интересна причина да научите немски език. А тя е, че в него има уникални думи, използвани ежедневно в разговорната реч, които изобщо не съществуват в другите езици. Убедете се сами:

Futterneid (f ʊ t ɐ n aɪ t)

Тази и всички останали думи нямат абсолютно точен превод,  уникални са и не съществуват с точно наименование в другите езици. Ще я обясним чрез ситуация. Представете си, че сте седнали в ресторант с приятели, поръчалите сте, храната пристига и вие осъзнавате, че всички са си избрали супер вкусни неща, а вашето ястие не е такова. На това чувство, подобно на завист и огорчение, отговаря думата Futterneid и разбира се, може да се използва не само в случаите с грешна поръчка.

Luftschloss (l ʊ f t ʃ l ɔ s)

В буквален превод думата означава „замък във въздуха“. Тя се използва в случаите, когато става въпрос за абсолютно непостижимо намерение – нещо като българския израз „като цъфнат налъмите“.

Traumneustartversuch (t r aʊ m n ɔʏ ʃ t a r t f ɛ r z u: x )

Колко често ви се случва да сънувате сън, толкова реален, че да следите сюжета с интерес? А точно преди края на историята да се събудите и да осъзнавате, че ще изпуснете най-интересното. Тогава обикновено затваряте очи и започвате с всички сили да се опитвате да заспите поне за още 5 минути, само за да стигнете до развръзката. Тази целеустременост за връщане към съня, която често правим с по-голямо желание от всичко останало, се нарича Traumneustartversuch.

Ringrichterscham (r ɪ ŋ r ɪ ç t ɐ ʃ a: m)

В българския език ние си имаме просто думата „неловко“, която пасва за описване на всяка ситуация, в която човек е поставен в неудобно положение или пък се намира в непозната среда. Ами ако се случи да има двойка, която започва да се кара пред вас? Това е ужасна ситуация, тъй като каквото и да мнението ви по въпроса, не можете да се месите в отношенията на обвързаните си приятели. Точно в тази конкретна ситуация вие се чувствате Ringrichterscham.

Kopfkino (k ɔ pf k i: n o:)

Най-прекрасното нещо в четенето на книгите е това, че в съзнанието започват за изплуват картини, отговарящи на сюжетното действие. Затова и повечето хора, които гледат филм по вече четена книга, обикновено се разочароват от представянето на героите. Все пак те изглеждат различно в представата на всеки читател. Тези уникални „прожекции“, които е способен да създава човешкият мозък, дори само когато става въпрос за мечтаене, се наричат Kopfkino.

Това са само няколко от неповторимите думи в немския език. Германците дори имат специална дума за пиенето на бира след работно време. Ако искате да научите коя е тя, а заедно с нея и още много подобни, които не само да развият познанията ви, но и да ви направят изключително интересен събеседник, разгледайте курсовете по немски език, които предлага езиков център „Омега“.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още:

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg