Търсене
Close this search box.

5 съвета как да настроите детето си да учи след ваканция

5 съвета как да настроите детето си да учи след ваканция — изображение

Ваканциите винаги са били най-любимото за учениците време. Особено летните, които предполагат толкова много забавления и възможности за приключения. За родителите на учениците обаче, ваканциите не са чак толкова забавни по ред причини. Те трябва да осигурят надзор на детето във времето, в което няма да е ангажирано в училище. Трябва също да разпределят правилно времето му между забавление и учене. Но един от основните проблеми на родителите винаги е как да мотивират детето да учи отново след ваканцията. Ако и вие имате подобни проблеми, ето няколко съвета, които ще са ви от полза. 

Ваканциите и забавленията

Да, ваканциите наистина са време за забавление, точно както твърдят децата ви. Все пак, вие също си вземете отпуск с идеята да прекарате времето си приятно, а не за да работите, нали. Затова не изключвайте забавленията и не запълвайте времето на детето изцяло с дейности по ваш избор. Но за да бъде свободното му време възможно най-пълноценно го насочете към онези занимания, които са свързани с неговите интереси и бъдещи цели. Например, ако детето ви обича да рисува и иска да учи в специализирано училище – запишете го на подходящи курсове, които ще развият таланта му и ще го подготвят за приемните изпити.
Но много често родителите просто нямат време или възможност, за да създадат правилен и балансиран режим на свободно време и учене за своите деца. Затова:

 1. Проучете – още в началото на годината се информирайте кога са ваканциите на детето ви и колко продължава всяка от тях;
 2. Планирайте – направете примерен план с дейности съобразно продължителността на ваканциите и разположението им в учебната година. Например в междусрочните ваканции може да включите занимания с предмет, в който детето ви изостава. Не пропускайте и спорта. Ваканцията не е причина децата да спират и спортните си занимания. В лятната ваканция може да разпределите подходящите книги за четене, уроци по предмети, които са важни за бъдещите цели на детето ви. А също и езикови курсове, които да му помогнат да напредне или просто да усвои материал, който е останал неразбран в училище. Разбира се не пропускайте и планирането на общите ви почивки.
 3. Споделяйте – не пропускайте да обсъдите своя план с ученика. Така не просто ще го подготвите психически, че ваканциите му няма да са само свободно от учене време, но и ще получите неговото мнение за това, дали избраните от вас дейности, са интересни и полезни според него.  

Как да мотивирате обратно

Не винаги подобна добра организация е възможна, а и няма гаранция, че ще успеете да осъществите на сто процента заплануваното. Пък и след ваканциите, дълги или къси, децата винаги се връщат на училище с нежелание. Това е напълно естествено, но все пак не е особено ползотворно. Ето няколко съвета, как да ги мотивирате отново:

  1. Разговори за училище
   Включете ги в ежедневието си особено, когато края на ваканцията наближава. Не превръщайте темата в тягостни поучителни беседи. Просто разговаряйте с детето си като го насърчавате да помисли за различни аспекти от предстоящата година – важни изпити, предмети, към които са свързани с бъдещи цели, например език с който искат да кандидатстват в чужд университет
  2. Пазаруване за училище
   Обикновено след дългата лятна ваканция децата са пораснали и имат нужда от нови дрехи и обувки. Направете това пазаруване заедно като се вслушвате в предпочитанията им. Говорете за приятните емоции, които ги очакват в училище. Питайте ги не само дали дали дадена дреха им е удобна, но и дали е модерна. Купете им и подходящи дрехи за парти със съучениците, така ще им напомните, че редом с уроците училището отново ще ги срещне с приятели. 
  3. Запалете интереса им
   Ако детето ви отказва да чете училищната литература, например, пробвайте да провокирате любопитството му. Разкажете му забавна история от вашето детство свързана с някоя книга. Или част от самата книга, но така че да запали да я прочете. Ако пък обича компютърни игри, поговорете за това как и кой ги създава и го провокирайте да помисли как може да придобие нужните знания и умения за това.
  4. Плавно върнете навиците им
   Няколко седмици по-рано се погрижете да възстановите навиците им да стават и лягат в определен час. Може да използвате различни трикове, като например да им позволявате да играят един час повече на компютъра, ако спазват режима. Давайте им малки домашни по различни предмети, които прецените за уместни. Ако децата ви са вече тинейджъри, може да направите тези занимания по-атрактивни под формата на презентация – да проучат дадена дестинация – град или природна забележителност, застрашено животно или биологичен вид, прост химичен или биологичен експеримент, книга. 
  5. Научете ги да планират и разпределят времето си
   Обикновено по време на училище, те са доста ангажирани със самите часове, допълнителни уроци, спорт или други извънкласни занимания и свикват да разпределят времето си така, че да им остава и за домашните. Но ваканциите изтриват тези навици. Затова ги подгответе отрано. Възлагайте им домакински задачи, наред с онова, което трябва да свършат за деня и е свързано с учебния материал. Така те сами ще трябва да се организират, за да имат време, да прочетат дадена книга, да си подредят стаята и да излязат с приятели, например.

Награди или наказания

Психолозите предупреждават, че наказанието не е удачен метод на възпитание. И това със сигурност е така. Но то е много добър начин да покажете на децата си, че неизпълнените задачи, пренебрегнатите ангажименти и отговорности могат да доведат до реални загуби и неприятности в реалния живот. И все пак, тук не става дума за мъмрене, тежки наказания или бой. Просто ги лишете от някаква тяхна вещ или любимо забавление за малко, за да усетят ефекта. Но винаги определяйте строги граници, които самите вие да спазвате. Например, ако наказанието е лишаване от телефон за ден, то нека е точно толкова, не повече или по-малко. 

Разбира се, когато пък са се справили с поставените задачи, не пропускайте поощренията. Не е нужно да ги уговаряте да свършат нещо срещу обещание за материална награда. Но когато системно показват дисциплина, отговорност и усърдие, намерете правилния начин да ги насърчите. 

И не забравяйте, че на каквато и възраст да е детето ви, то винаги има нужда най-вече от вашето внимание и се учи повече от вашия пример, отколкото от наставления ви. Затова ако искате да го увлечете по нещо, което смятате, че ще му е от полза в бъдеще, може да започнете да го учите заедно. Чуждите езици, например, винаги са полезни независимо от възрастта. Затова не отлагайте и се запишете на езиков курс в Езикова школа “Омега”

Изпратете бързо запитване