5 руски романa, които трябва да прочетете в оригинал

5 руски романa, които трябва да прочетете в оригинал

За висотата на руската литература е писано много и сме сигурни, че сте прочели едни от най-известните класически романи, но ако учите руски език или искате да си опресните знанията, може да се насочите към няколко заглавия от последните 100 години, които са заслужили признанието на читателите и обезателно трябва да добавите към списъка със заглавия за четене. Те са на автори, които разгръщат своето творчество в „новата Русия“ след 90-те години, когато страната излиза от преход на социални, политически и икономически трансформации. Зараждат се нови жанрове – трилъри, научнофантастични романи, фантастична литература и политическа сатира. Ето и някои от най-интересните от тях, които ще ви помогнат да си припомните познанията по руски език по един забавен и увлекателен начин.

Владимир Сорокин често се описва като футуристичен гений на късно съветската фантастика. Неговите романи съчетават изобретателност и тъмен хумор, особено когато описва нестабилно общество, което е в криза. Действието в “Денят на опричника” се развива в Москва през 2028 г. и разказва историята на Андрей Данилович Комяга, един от най-доверените съветници на царя. В свят на богати партита, брутално насилие и политическа корупция, романът на Сорокин описва ситуация на ръба на социалния колапс.

„Животът на Суханов в сънища“ – зашеметяващият дебют на Олга Грушина е своеобразно социално изследване на предателството. Романът разказва историята на живота на Анатолий Суханов, който живее в размирен политически свят, което се допълва от факта, че тежкото му минало се връща, за да го преследва. Грушина е млада писателка, която напуска родината си в ранна възраст, но това не и пречи да се потопи надълбоко в живота на своя народ и в социалната, икономическата и политическата атмосфера на страната.

„Завист“ е роман на Юрий Олеша, който се сравнява с най-хубавите произведения на Набоков. Той е съвременна сатира, която предлага на своите читатели очарователен поглед към живота на един модерен руски гражданин в лицето на Андрей – бизнесмен в хранителната индустрия, който се опитва да въведе на пазара колбаси от масово производство. Животът го сблъсква с  мързеливия Николай като на базата на техните отношения авторът онагледява сблъсъка на старата интелигенция с новия свят.

„Изкопът“ на Андрей Платонов е много символичен роман – той е написан още през 1930 година, но е публикуван едва през 1987 година заради проблеми с цензурата. Историята разказва за живота на група работници, които работят по изкопаването на огромен изкоп за обществена сграда. Копаейки монотонно всеки ден, те постепенно престават да разбират смисъла на своята работа, а в последствие и на съществуването си като цяло. Асоциацията, заради която книгата е спряна, е свързана с вътрешната политика на страната по това време, бюрокрацията и режима на Сталин.

Друг интересен съвременен автор е Михаил Шишкин, който заслужено е спечелил три от най-престижните литературни награди в Русия. В романа „Венерини коси“ той разказва поредица от истории, базирани на въпроси за живота, смъртта, любовта и войната. От една страна те описват красотата в нашето ежедневие, а от друга – болката от живота, както и описание на красотата в ежедневието. Това е история за всеки, който някога е копнял за нова перспектива в живота си.

Сигурни сме, че всеки един роман ще ви „потопи“ в дълбините на руската душа и история, но за да ги усетите най-пълноценно е необходимо да ги прочетете на руски език. Ако мислите, че имате нужда от опресняване на знанията или искате да започнете да учите руски език , може да разчитате на преподавателите в езикова школа „Омега“. С тяхна помощ скоро ще подобрите езиковите си умения, за да може пълноценно да четете на руски език в оригинал.

 

Прочетете още:

 

Разгледайте още: