4 начина за поддържане на мотивацията при изучаване на чужд език

4 начина за поддържане на мотивацията при изучаване на чужд език - изображение

Да се научи нов език не е лесна работа. Особено когато сте подминали ученическата възраст и ежедневието ви включва множество задачи, които често се оказват важни и неотложни. Всичко това постепенно може да измести фокуса ни от ученето и да убие мотивацията ни. И още по-лошо, може да ни създаде съвсем погрешно впечатление, като например, че вече сме прекалено стари или глупави, за да постигнем успех в ученето на език. Как да избегнем този капан и да постигнем успех? Ето няколко полезни съвета!

Поставяне на ясни и точни цели

През живота си всеки от нас преминава през различни етапи, които определят желанията, целите и интересите ни. И ако на 15 години за нас не е било важно да научим английски, например, може да се окаже, че когато станем на 30 изучаването му ще се превърне в наша цел. Първата стъпка към постигането й обаче е да определите точно какво искате. Затова конкретизирайте:

 1. Защо започвате да учите езика?
  • Той ще помогне в работата ви, имате нужда да общувате с хора от целия свят заради хобито си или просто за забавление. Каквато и да е причината е важно да сте наясно с нея, защото тя ще бъде основния ви мотив и движеща сила по време на процеса. И не на последно място – това в голяма степен ще определи точните ви нужди в езиковото обучение. 
 2. До къде искате да стигнете?
  • Кое е нивото, което ще покрие конкретните ви нужди, дали да наблегнете повече на разговорния език, на бизнес общуването или целта ви е да го усвоите на наистина високо академично ниво. И все пак не забравяйте, ако започвате от самото начало, не бива да подценявате нито един аспект от езика. Той е система и няма как да говорите добре, без да усвоите основната граматика, например.
 3. Разделете голямата цел на малки стъпки
  • Така че успеете да се фокусирате по-добре и отчитате напредъка си. Поставяйте си малки, реалистични цели и се опитайте да прецените правилно периода от време, който ще ви е нужен за постигането. Тук на помощ ще ви дойдат професионалните преподаватели от “Омега”. След първите няколко урока, те ще могат доста точно да определят темпото ви на учене, а и да ви помогнат с вашия микроплан на прогреса.

Награди за постигане на резултат и напредък

Точно така – награди! Всеки заслужава награда за добре свършената работа. Но ако чакате първо да постигнете голямата цел и след това да празнувате, вероятно ще загубите желание някъде по пътя. Затова, следвайте малките стъпки и си подарете празник при всяка завоювана цел. Това не само ще внесе повече радост в живота ви, но ще бъде и добър начин за вътрешна мотивация. защото, на колкото и години да сме, вътрешно си оставаме деца, които обичат наградите, ако са направили нещо хубаво. Наградите не просто ни стимулират да продължим напред, но ни карат да очакваме следващото предизвикателство с нетърпение.  

Изграждане на навици за учене

Тук отново се обърнете за съвет към детето в себе си. Да, може би вече сте завършили училище и дори университет, но не се предоверявайте на създадените навици. Когато стартирате ученето на нов език отделете време за съзнателно наблюдение над процеса ви на учене и усвояване. Пробвайте различни техники, дори да не сте ги използвали никога досега. Може би тайната на успеха е именно в разчупването на старите навици и изграждане на изцяло нов или поне адаптиран към настоящото ви “Аз” модел на учене. Тук отново може да разчитате на подкрепата на вашия преподавател от “Омега”. Той ще ви помогне с много практични съвети, които ще са съобразени с вашата индивидуалност. Тук е мястото да обърнем специално внимание и на домашните, които ще получавате от него. Никога не ги пренебрегвайте! Те са в основата на създаването на добри навици за учене. Ще ви научат напостоянство, ще ви създадат ритъм, а и са упражнения, които помагат да усвоите новия материал. Може понякога да ви се струват твърде лесни, друг път трудни, просто отделете време, за да ги направите. Проявете търпение и твърдост и резултатите няма да закъснеят!

Ограничаване на разсейването

В началото на всяко ново начинание имаме един запас от енергия и ентусиазъм, който ни помага да останем фокусирани. С времето обаче, особено при сблъсъка с първите трудности, този запас постепенно се стопява. Тогава често вниманието ни се опитва да избяга към друга, по-вълнуваща тема. Ако обаче позволим това да се случи, шансът да стигнем до крайната цел е почти нулев. Затова действайте превантивно. Когато учите се постарайте да ограничите всички източници на разсейване, например:

 1. Спрете музиката
  • Да, с музика е по-приятно, но докато тече любимата ви песен едва ли ще може да се концентрирате върху есето си.
 2. Спрете телевизора
  • Много от нас го ползват като фон без дори да го гледат. Затова често се предоверяваме на себе контрола си и забравяне да го изключим, докато учим. Но точно в тези моменти, когато се опитваме да осмислим нова и трудна информация, вместо да се концентрираме, може лесно да отклоним вниманието си. 
 3. Изключете звука на телефона
  • Знаем колко е важен телефона за всеки един от нас днес. Дори в извън работно време често получаваме служебни обаждания, които са важни. Или пък държим да сме на линия по всяко време за децата или възрастните си родители. За съжаление обаче, днес не ползваме просто телефони, а смарт устройства, които са заредени с всякакви приложения за комуникация. Нотификациите от тях са почти непрестанни и ако не изключите звука, рискувате да се разсейвате на всеки няколко минути. Отделете един час за учене, после спокойно се насладете на онлайн комуникацията. 

Като всяко ново начало и ученето на език ще ви постави пред различни трудности. Понякога е трудно човек сам да изгради стабилна защита срещу всичко, което се опитва да пречупи мотивацията му и да го отклони от целта. Затова ви препоръчваме да потърсите професионална помощ от учител. Езиковият курс не просто ще помогне да надградите в знанията си, той ще ви помогне да се организирате по-добре. Изберете курс, който ще най-подходящ за вас – индивидуален или групов, онлайн или присъствен. Така ще си осигурите ежеседмични занимания с езика с подходящото за вас темпо. Ще имате план за прогреса, който трябва да постигнете до края на курса. И най-важното – ще имате педагог, който да ви помага и съветва. 

В Езикова школа “Омега” може да намерите и безплатна консултация с методолог. Това ще ви помогне да изберете правилния за вас курс съобразен с целите и времето ви. Така не просто ще спестите време, пари и усилия, но със сигурност ще поставите стабилна основа на бъдещия си прогрес!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg