10-те най-разпространени езици в света

10-те най-разпространени езици в света — изображение

В нашия свят съществуват хиляди различни езици. Много е трудно да се определи точната им бройка, защото, както знаем, езикът е динамична и жива материя. Някой езици вече са изчезнали или са на път, но други се раждат при сблъсъка на различни етноси, култури и необходимости. Към този момент, в името на статистиката, изследователите приемат, че на планетата съществуват около 6000 различни езика. А знаете ли кои са най-популярните? Да, английският е в първите 10 но съвсем не е в началото на класацията. 

Как да изберем чужд език за обучение?

Да, този избор може да е труден. Всъщност, помислете и над възможността да не се ограничавате само с един. Да владееш чужд език дава множество предимства във всяка област на живота, говори ли сме това не веднъж.  Надяваме се следващата красация да ви помогне в избора кой чужд език да започнете да учите и може би да ви даде още един стимул, ако вече сте решили.

Най-разпространените езици на планетата

 1. Китайски
  Роден е за една шеста от населението на света, а това е над един милиард души. Сам по себе си той може да се разглежда като отделен език или като езиково семейство, защото включва разновидности или диалекти на езика. Един от тях е така нареченият мандарин, който е и общоприетата форма на говоримия китайски. На него говорят около 850 милиона души, а това е повече отколкото всеки друг език в света.
  Официален е в Китай, Тайван и един от четирите официални в Сингапур.

 2. Испански
  Роден е за около 470 милиона души, но го говорят над 540 милиона по целия свят. Произхожда от Испания, която се намира в Европа, но испанските колонизатори го разпръсква по целия свят в епохата на великите си завоевания. Днес той е един от основните езици в цяла Южна Америка, в значителна част от Северна Америка, Европа, Азия и Африка. 

  Вижте курсовете по испански език онлайн от езикова школа “Омега”.

 3. Английски
  Формира се от няколко диалекта, които се наричат общо днес – староанглийски език. Той е роден за над 309 милиона, но е втори за над един милиард души по целия свят. Разпространението му също покрива няколко континента и десетки държави в тях. А в много държави, макар да не е силно разпространен, все пак е втори официален език, например – Ботсвана, Фиджи, Микронезия, Гана, Гамбия, Индия, Камерун, Кирибати, Кения, Лесото, Либерия, Мавриций, Мадагаскар, Малта, Маршаловите острови, Намибия, Нигерия, Пакистан, Нова Гвинея, Филипини, Палау, Пуерто Рико, Руанда, Есватини, Света Лусия, Сейшелските острови, Соломоновите острови, Самоа, Сиера Леоне, Сингапур, Танзания, Уганда, Шри Ланка, Замбия и Зимбабве. 

  Разгледайте онлайн курсовете по английски език.

 4. Хиндски
  Той има две официални форми – хинди и урду. Първата е езикът на Индия, а втората в Пакистан. По последни данни хиндски говорят около 366 милиона души в света. Разбира се основна част от тях са съсредоточени именно в Азия, но индийските и пакестански общности на планетата стават все повече.

 5. Руски
  Най-разпространеният славянски език в света, днес говорен от над 260 милиона души. Официален е в няколко държави и региони – Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Приднестровие, Абхазия, Южна Осетия. Огромни руско говорящи общности има и в много европейски държави, в Северна Америка и Израел. 

  Вижте сега курсовете по руски език онлайн в нашия сайт.

 6. Португалски
  Той е вторият от романските езици с най-голямо разпространение след испанския. Говорят го над 240 милиона души. Точно както и испанският, португалският е един от основните езици в Южна Америка. Силното му разпространение там е пряка последица от времето на Великите географски открития и колонизирането на новооткритата земя. Той е официален в Португалия, Бразилия, Сао Томе и Принсипи – малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Преобладаващ език е в Ангола, а разпространението му в Мозамбик непрекъснато нараства и вече е говорен от половината население на страната.

 7. Арабски
  Говорят го около 225 милиона души основно в Близкия Изток и Северна Африка. Книжовната му форма се нарича съвременен стандартен арабски език.Освен нея обаче съществуват и множество местни разговорни разновидности. Разпространен е в 57 страни.

 8. Бенгалски
  Наречен е на областта, от която произлиза. На територията й днес са разположени държавата Бангладеш и индийските щати Западен Бенгал, Типури и Асам. Говорят го над 200 милиона души, сред които и такива, които живеят в Европа, Америка или Саудитска Арабия. Бенгалският е древен език и дори да не е чак толкова познат за нас, броят на хората за които е роден е внушителен и заслужва място в класацията.

 9. Японски
  Счита се, че в момента го говорят около 132 милиона души. те са концентрирани основно в Япония, но и в Корея, Тайван и части от континентален Китай и Филипините. Това се дължи на политическата ситуация преди Втората световна война, когато източната държава е контролирала тези територии. А най-големите японски емигрантски общности са в САЩ и Бразилия. Все повече хора считат, че един от най-старите езици на планетата ще има все по-засилващо се значение в бъдещето на света.

 10. Немски
  Въпреки че, в сравнение с горните езици, цифра на говорещите немски е по-малка – около 95 милиона, това съвсем не омаловажава значението му. Той е официален в Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн. Говорят го и в Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, части от Румъния, в Елзас и североизточната част от Горна Лотарингия във Франция. Значителни общности от немскоговорящи има и в няколко бивши колониални владения на Германия, най-вече в Намибия. Неговата важност обаче се определя не толкова от разпространението му, а от настоящата политическа и икономическа ситуация в света. А това всъщност е езикът на една от водещите сили в Европейската общност – Германия, както и на още няколко държави в пределите на самият Европейски съюз.Разгледайте и онлайн курсовете по немски език, предлагани от езикова школа “Омега”.

Езиците на бъдещето

Е, нямаме кристална топка или ясновидски способности, но не е трудно да направим няколко прогнози. От гледна точка на сегашната ситуация и дългогодишния ни опит в преподаването на чужди езици. Ето няколко препоръки от Езикова школа “Омега”, кои са езиците на които да заложите в бъдеще:

 1. Английски – въпреки, че не е най-разпространеният, той все още е нещо като международен език. Вероятно заради сравнително лесната си граматика, той се е наложил като “общ” език и е почти невъзможно в съвремения цивилизован свят да срещнете човек, който не знае поне малко английски. За това помага и холивудската филмова индустрия, а реплики от култови филми са част от речника дори на хора без академични познания по езика.

 2. Руски – все още далеч след английския, но ситуацията може бързо да се промени. В световен мащаб, двете основни икономически, а и от части идеологически противопоставени страни са САЩ и Русия. И ако до преди около 30 години, Русия, тогавашна СССР и целия източен блок бяха повече или по-малко затворени и изолирани от света, то днес, ситуацията е различна. Вероятно тъкмо в тази славянска страна има най-много олигарси на глава от населението. Богатите руснаци отдавна имат свои диаспори навсякъде по света, особено в големите финансови центрове. Отворена за световната икономика Русия се превръща във все по-мощен фактор и това води след себе си естествен интерес и към езика. Професионалните ни наблюдения сочат, че все повече наши клиенти имат нужда да учат руски заради своята работа. Много съобразителни родители записват децата си на курсове по руски, осъзнавайки перспективите. Руският е труден език, особено за хората чийто роден език от групата на романските или латинските езици. Ние обаче, заради общите славянски корени, имаме предимството да пишем на кирилица и да разбираме дори без предварителна подготовка част от думите и конструкциите в руския. Затова си струва да помислите за подобна алтернатива.

 3. Испански – очевидно е. Разпространението му обхваща огромна територия – няколко континента и над 20 различни държави. Това ще ви даде огромното предимство да може да се разбирате без проблем с огромна част от земното население. А и не е толкова труден като китайския, например. Затова си струва да го включите в плановете си за чуждоезиково обучение тази година. 

Кой е езикът на който ще заложите във вашето бъдеще ще решите вие. Надяваме се, че нашата класация без претенции за изчерпателност, ще ви е от полза, за да решите. И сме сигурни, че Езикова школа “Омега” може да помогнем в осъществяването на вашите езикови цели. Помислете, решете и ни се обадете!

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg