10 любопитни факта за Италия

10-liubopitni-fakta-za-italia-izobrajenie

Едва ли има човек на земята, който веднъж докоснал се до Италия да остане безразличен към очарованието й. В Италия наистина има нещо магическо, което успява да впечатли всеки човек, който я посети. Дали чарът й се крие в природните й богатства, в изобилието от исторически забележителности, историята или в топлината и страстта на италианците? А може би магията е тъкмо в неповторимото смесване на всичко това? Едва ли на тези въпроси може да се даде еднозначен отговор. Затова без да търсим точния ключ към обаянието на Италия, днес ще ви представим няколко любопитни факта за нея. 

 1. Това е земята на древната етруска цивилизация и центъра на римската империя
  За разлика от България, Италия като държавата която я познаваме днес, не може да се похвали с толкова дълга история. Първата значима цивилизация, която процъфтяла по тези земи е тази на етруските. По-късно на тази  територия е административния, политически и културен център на Римската империя. След упадъка на западната римска империя обаче започва децентрализиране на политическата власт и раждането на множество градове държави и малки деспотства. Малко по-късно, заради възхода на морската търговия се раждат и така наречените “морски републики”. Генуа и Венеция са две от най-известните и икономически мощни градове държави, които се издържат от търговия осъществявана по море. Това дава възможност в тях да започне културен и научен подем около края на 14-ти век.

  Официалната рожденна дата на обединена Италия е 17 март 1861 година. Рим обаче става столица на обединената държава едва през 1870 година, защото той остава по дълго под контрола на Ватикана и е присъединен към Италия две години след официалното обединение. Преди него столици са торино и Флоренция.

 2. Флоренция е родината на Ренесанса.
  Това културно движение продължава приблизително от 14 до 17 век и дава облика на съвременна Европа. Идеите на ренесанса се раждат като отговор на променените обществени, политически и културни отношения в Европа в края на Средновековието. Връщането към идеите и формите на античността съчетани с новаторство, водят до период на революционни постижения в човешката история. Науката и изкуството са белязани с ключови открития през този период. Това е и епохата на великите географски открития.
 3. Италия = туризъм
  Туризмът е една от основните икономически дейности в Италия, като годишно държавата посреща над 60 милиона туристи. 54 % от трудоспособното население на страната е заето в сектора на туризма и услугите. Това, разбира се, съвсем не е случайно, защото тъкмо Италия е дом на някои от най-великолепните архитектурни и исторически паметници, природни забележителности, морски и планински курорти. И понеже толкова много красота не може да се опише с думи, най-добре идете и вижте сами.
 4. Рим – вечният град

  Да, Италия е земя на древна цивилизация и велика империя, родината на ренесанса и една от най-атрактивните и предпочитани туристически дестинации днес. Но ни се стори редно, да отделим специално място на Рим поради няколко причини:

  • Преди да стане столица на Италия е бил столица на Великата Римска империя, която всъщност носи името му;
  • В пределите на града се помещава цяла държава – Ватикана;
  • Днес града достига до бреговете на тиренско море, но центърът му е на 24 километра навътре в сушата;
  • Най-много забележителности в един град – не сме сигурни дали има подобна класация, но ако тя съществува, то рим безспорно ще е в челните позиции или ще я оглавява.
 5. Алпите съставят 60 % от територията на страната
  Алпите са една от най-големите планински вериги в Европа, която е разположена на територията на няколко държави -Австрия, Словения , Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Франция и Монако. Най-високият й връх – Монблан се намира на френско-италианската граница.
 6. Италия е сред трите първи най-големи притежатели на златен резерв в света
  По този показател я изпреварват само Германия и САЩ. Това вероятно не е случайно, защото данните на МВФ сочат, че тя е четвъртата по сила икономика в Европа и седма в света.
 7. Сицилия – родината на мафията
  Понятието мафия, което днес се използва за всяка мащабна и мощна форма на организирана престъпност е всъщност наименование, което първоначално се е свързвало само със сицилианската Коза Ностра. Престъпната сицилианската организация възниква в средата на 19 век и продължава да съществува и днес.
 8. Италия е дом на най-големите активни вулкани в Европа
  Везувий се намира в близост до Неаполитанския залив и е единственият действащ вулкан в континенталната част на Европа. Той е активен и изригва периодично в продължение на 12 хиляди години. Последното регистрирано изригване е на 18 март 1944 г.

  Етна е разположена на остров Сицилия и един от много активните днес вулкани. В периода от 2013 до 2015 година е изригвал 6 пъти, като в няколко от тях се е наложило дори затваряне на въздушното пространство около Сицилия.

  Стромболи и Вулкано също на територията на страната и всъщност са разположени на на два острова носещи техните имена. И двата вулкана са активни.

 9. Италианската кухня
  Пица, паста, зехтин, сирене, сладолед … каквото и да кажем тук, все ще е малко. За италианците храната е не просто удоволствие, а изкуство. те влагат в приготвянето й страст и любов и обичат да я споделят с любими хора. Вероятно тъкмо това прави италианските ястия популярни и обичани в цял свят. Но приемете един съвет от нас – поне веднъж в живота си доставете удоволствието да опитате всички тези вкусотии докато се наслаждавате на някоя приказна италианска гледка!
 10. Съвременният италиански е пряк наследник на езика на Бокачо и Петрарка
  Италианският произлиза от флорентинския диалект, който през 14-ти век се разпространява на цялата територия на днешна Италия. Представителите на по-богатата и образована прослойка го припознава и използва активно, най-вече заради популярността на тосканските писатели от онова време – Данте, Бокачо, Петрарка.

  Днес, за щастие, не е нужно да знаете всички диалекти говорени по италианските земи. Ако знаете италиански, всъщност съвсем спокойно може да разговаряте не само с жителите на Италия, но в още няколко държави, където той е официален – Ватикана, Сан Марино и Южна Швейцария. По света обаче има и много италиански общности, така че италиански на практика може да ви е от полза по целия свят. Затова не се колебайте, а веднага се запишете на курс в Езикова Школа “Омега”.

© 2024 Всички права запазени | Езикова школа Омега

Изработено от Advento.bg